INFONET-468X60-BANNER

Zgrada 360º u Brazilu

30.10.2013. | Arch Daily

Zgrada 360º se nalazi u Sao Paolu, najvećem gradu u Brazilu, gde trenutno više od 10 miliona ljudi živi na površini od preko 1.525 kvadratnih kilometara. U ovom okruženju, nažalost „norma“ jeste živeti u ne baš najboljim uslovima, sa stanovima koji su skučeni i dugim putovanjim od i do posla kolima, autobusom ili metroom. Vreme koje je preostalo za razonodu je oskudno, a malo je mogućnosi za uživanje u aktivnostima na otvorenom u gradu.

Imajući u vidu urbanu realnost u Sao Paolu, tržište i mogućnosti klijenata, arhitektonski biro Isay Weinfeld je nastojao da projektom stamene zgrade 360º uvede alternativu vertikalnom višeporodičnom stambenom „modelu“, koji u svom najčešćem obliku samo gomila stambene jedinice - obične, kompaktne i zatvorene.

Zgrada 360º se nalazi na vrhu grebena koji razdvaja okruge Alto de Pinheiros i Alto da Lapa (geografska lokacija koja nudi privilegovane poglede na okolinu i grad) i poseduje 62 povišena doma sa dvorištima: pravim dvorištima, ne balkonima, projektovanim kao originalni životni prostori, široki, svetli i prozračni. Zgrada ima sedam tipova stanova - bilo od 130, 170, 250 ili 415 kvadratnih metara - kombinovanim u setovima od dve, tri ili četiri jedinice po spratu, u šest različitih aranžmana.

Sa ulice i recepcije viseći put vodi do hola zgrade koji je okružen sa svih strana bazenom koji odražava okolinu. Niže jedan sprat, u prizemlju, nalaze se prostori za zabavu i druge namene - teretana, salon, soba za zabavu, vešernica, kao i stan za domara.

Ispod prizemlja, nalaze se tri podrumska parking nivoa, i na najnižem nivou, prostori za zaposlene, skladište i tehničke sobe, kao i sauna i bazen na otvorenom. Zemljište - strma padina nadole - omogućava da niži nivoi budi polu-podzemni, uvek imajući dve strane otvorene za svetlost i ventilaciju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;