MicroGreens: Projekat malih stambenih jedinica sa vertikalnim baštama

23.10.2013. | Inhabitat

Projekat MicroGreens biroa Bernheimer Architecture i LevenBetts' urađen je za potrebe arhitektonskog konkursa adAPT NYC koji je pozivao na projektovanje mikro stambenih jedinica. MicroGreens je stambena zgrada koja kombinuje male životne prostore i urbane farme. Ideja kompleksa, koja je koncipirana uz pomoć Dejvida Levena i Stele Bets, jeste da svaka jedinica ima svoju baštu, kao i pristup zajedničkom vertikalnom stakleniku. Projekat MicroGreens takođe naglašava kako se potencijal života u zajednici može postići, čak i u oskudnim uslovima.

Cilj projekta MicroGreens je stvaranje mogućnosti za urbanu poljoprivredu radi postizanja boljeg kvaliteta života. Kompleks se sastoji od 56 mikro jedinica, svaka sa otvorenom terasom/baštom u kojoj se može zasaditi povrće i malo drveće. Zajednički vertikalni staklenik daje svakom stanaru priliku da se bavi baštovanstvom sa komšijama, dok krovovi imaju zajedničku krovnu baštu sa biljkama i bujnom travom.

Svaki sprat vodi do zajedničkog staklenika u kome se može gajiti sveže povrće i voće tokom cele godine. Pored proizvodnje hrane, vertikalni staklenik služi i kao termalni dimnjak, pružajući prirodnu poprečnu ventilaciju u celoj zgradi.

Povrće i voće koje se ubere iz staklenika može biti pripremljeno u zajedničkoj komunalnoj kuhinji, a u toj hrani se može uživati na zelenom krovu ili u zajedničkoj trpezariji. U prizemlju postoje predviđena mesta za poslovne prostore, zelenu pijacu i skladištenje bicikala.

MicroGreens se oslanja na pasivnu tehnologiju za održivo grejanje i hlađenje njegovih jedinica, kao i na prirodno osvetljenje i ventilaciju. Fokus mikro-kompleksa je na zajednici, kolektivnoj produktivnosti i stvaranju tesno povetanog susedstva umesto anonimnih mesta koje zovemo kuća.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...