MicroGreens: Projekat malih stambenih jedinica sa vertikalnim baštama

23.10.2013. | Inhabitat

Projekat MicroGreens biroa Bernheimer Architecture i LevenBetts' urađen je za potrebe arhitektonskog konkursa adAPT NYC koji je pozivao na projektovanje mikro stambenih jedinica. MicroGreens je stambena zgrada koja kombinuje male životne prostore i urbane farme. Ideja kompleksa, koja je koncipirana uz pomoć Dejvida Levena i Stele Bets, jeste da svaka jedinica ima svoju baštu, kao i pristup zajedničkom vertikalnom stakleniku. Projekat MicroGreens takođe naglašava kako se potencijal života u zajednici može postići, čak i u oskudnim uslovima.

Cilj projekta MicroGreens je stvaranje mogućnosti za urbanu poljoprivredu radi postizanja boljeg kvaliteta života. Kompleks se sastoji od 56 mikro jedinica, svaka sa otvorenom terasom/baštom u kojoj se može zasaditi povrće i malo drveće. Zajednički vertikalni staklenik daje svakom stanaru priliku da se bavi baštovanstvom sa komšijama, dok krovovi imaju zajedničku krovnu baštu sa biljkama i bujnom travom.

Svaki sprat vodi do zajedničkog staklenika u kome se može gajiti sveže povrće i voće tokom cele godine. Pored proizvodnje hrane, vertikalni staklenik služi i kao termalni dimnjak, pružajući prirodnu poprečnu ventilaciju u celoj zgradi.

Povrće i voće koje se ubere iz staklenika može biti pripremljeno u zajedničkoj komunalnoj kuhinji, a u toj hrani se može uživati na zelenom krovu ili u zajedničkoj trpezariji. U prizemlju postoje predviđena mesta za poslovne prostore, zelenu pijacu i skladištenje bicikala.

MicroGreens se oslanja na pasivnu tehnologiju za održivo grejanje i hlađenje njegovih jedinica, kao i na prirodno osvetljenje i ventilaciju. Fokus mikro-kompleksa je na zajednici, kolektivnoj produktivnosti i stvaranju tesno povetanog susedstva umesto anonimnih mesta koje zovemo kuća.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...