INFONET-468X60-BANNER

Gradska kuća od natur betona u Lisabonu

21.10.2013. | Dezeen

Enterijer od natur betona se nalazi iza fasade od belog krečnjaka ove gradske kuće u Lisabonu, koje je delo arhitektonskog biro ARX Portugal. Smeštena u nizu tradicionalnih lisabonskih stambenih zgrada, petospratni objekat je projektovan od strane lokalnog biroa sa istim visokim i uskim razmerama kao i njegovi susedi.

Fasada zgrade predstavlja aranžman blokova od belog krečnjaka, razbijena mrežom ispupčenih stubova i uskih prozora. „Kao i kod većine starih zgrada u Lisabonu, novoizgrađeni objekat ima ravnu elevaciju čija ekspresivnost potiče iz njegove ritmičke prirode i efekta svetlosti i senke koji su dobijeni igrom povlačenja elemenata fasade“, izjavile su arhitekte.

Nasuprot tome, zadnja fasada se isključivo sastoji od prozora, naglašeni sa čeličnim balkonima koji nadgledaju izolovano dvorište. Zidovi, plafoni i stepeništa u zgradi su od natur betona.

„Preciznost dizajna, kao i inkluziju dvoje vrata u većini soba obogaćuje pet malih spratova sa osećajem velikodušnog prostora i daje stanarima snažno osećanje fluidnosti i slobode“, dodale su arhitekte.

Glavni ulaz u kuću nalazi se na uličnoj strani i vodi do sprata iznad dvorišta, koji pre svega obuhvata garažu i dnevnu sobu. Trpezarija i kuhinja se nalaze na spratu ispod i otvaraju se ka popločanom tremu i travnjaku.

Prvi i drugi sprat smeštaju spavaće sobe i kupatila, dok kancelarijski prostor zauzima najviši sprat. Tu je i mali krovni vrt, koga karakteriše mala klupa i usamljeno drvo (na fotografiji iznad).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;