Topli mali mehur za vaše dvorište

15.10.2013. | Gizmag

Oni od nas koji žive na severnoj hemisferi žale za krajem leta, a sa njim i za šansama za uživanje u toploti do sledeće godine. Međutim, Nevidljiva baštenska kuća (Invisible Garden House), danskog dizajnera Simona Hjerminda Jensena, može nam pružiti priliku za dobijanjem redovne doze vitamina D, čak i u hladnijim godišnjim dobima.

Nevidljiva baštenska kuća je postavljena u kući jedne danske porodice koja je želela da što više provodi vreme na otvorenom ove jeseni. Struktura je u suštini veliki staklenik koji se sastoji do tri međusobno povezane kupole, a zagreva se uz pomoć sunca i provetrava prirodno sa podesivim rupama.

Najveća srednja kupola funkcioniše kao baštenska kućica sa drvenim podom, dok se dve povezane kupole koriste za uzgoj povrća i cveća.

Kupole su 3,2 metara, 2,7 metara i 2,4 metara u visinu, i izgrađene su od polikarbonata (kaže se da pruža neku vrstu UV zaštite). Svi neophodni delovi su dizajnirani na računaru, a zatim isečeni sa CNC ruterom i sastavljeni sa metalnim zavrtnjima.

Dizajner Jensen kaže da se projekat može lako reprodukovati u različitim oblicima i veličinama tako da odgovare različitim namenama. Pored stanovanja, on smatra da se Nevidljiva baštenska kuća može koristiti za javne ili polu-javne namena, možda kao mesta za urbano baštovanstvo.

Ukupni troškovi ovog pilot projekta su bili 18.900 evra bez oporezivanja, uključujući i izgradnju, ali ne i drveni pod.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...