Topli mali mehur za vaše dvorište

15.10.2013. | Gizmag

Oni od nas koji žive na severnoj hemisferi žale za krajem leta, a sa njim i za šansama za uživanje u toploti do sledeće godine. Međutim, Nevidljiva baštenska kuća (Invisible Garden House), danskog dizajnera Simona Hjerminda Jensena, može nam pružiti priliku za dobijanjem redovne doze vitamina D, čak i u hladnijim godišnjim dobima.

Nevidljiva baštenska kuća je postavljena u kući jedne danske porodice koja je želela da što više provodi vreme na otvorenom ove jeseni. Struktura je u suštini veliki staklenik koji se sastoji do tri međusobno povezane kupole, a zagreva se uz pomoć sunca i provetrava prirodno sa podesivim rupama.

Najveća srednja kupola funkcioniše kao baštenska kućica sa drvenim podom, dok se dve povezane kupole koriste za uzgoj povrća i cveća.

Kupole su 3,2 metara, 2,7 metara i 2,4 metara u visinu, i izgrađene su od polikarbonata (kaže se da pruža neku vrstu UV zaštite). Svi neophodni delovi su dizajnirani na računaru, a zatim isečeni sa CNC ruterom i sastavljeni sa metalnim zavrtnjima.

Dizajner Jensen kaže da se projekat može lako reprodukovati u različitim oblicima i veličinama tako da odgovare različitim namenama. Pored stanovanja, on smatra da se Nevidljiva baštenska kuća može koristiti za javne ili polu-javne namena, možda kao mesta za urbano baštovanstvo.

Ukupni troškovi ovog pilot projekta su bili 18.900 evra bez oporezivanja, uključujući i izgradnju, ali ne i drveni pod.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...