INFONET-468X60-BANNER

Serpentine Sackler galerija Zahe Hadid

27.09.2013. | Designboom

Sutra će (subota 28. septembar) biti otvorena Serpentin Sackler galerija projektovana od strane Zahe Hadid. Projekat je obuhvatao renoviranje stare magaze - bivši barutni magazin iz 1805. godine - koja se nalazi na sedam minuta hoda od galerije Serpentine na severnoj strani mosta Serpentin.

Drugi izložbeni prostor same galerije u Kensingtonskim vrtovima je novi prostor od 900 metara kvadratnih koji će uključivati dodatnu galeriju, restoran i društveno-kulturnu zonu, i trebalo bi da postane nova kulturna destinacija u Londonu.

Galerija je nazvana po dr Mortimeru i Dami Terezi Sakler (Sackler), čija fondacija je omogućila proejkat kroz najveću primljenu donaciju galeriji u njenoj 43-godišnjoj istoriji. Zahvaljujući ovoj i drugim donacijama, stara barutana koja je zakonom zaštićeno kulturno dobro je promenila namenu i postala pogodna za javnu upotrebu, po prvi put u svojoj 208-godišnjoj istoriji.

Prostor je obnovljen u saradnji sa Društvom kraljevskih vrtova. zaha Hadid je predvidela dinamičnu formu sa belim i talasastim krovom kao svetli i transparentni produžetak neo-klasične arhitekture.

Serpentine Sackler galerija je prvi stalni projekat u centralnom Londonu Zahe Hadid, i on nastavlja saradnju između ustanove kulture i ove čuvene arhitekte, koja je započela još 2000. godine kada je ona bila odabrana da projektuje paviljon za ovu galeriju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;