Neboder Avis Magica

14.08.2013. | Gizmag

Arhitektonski biro Amarada iz Bukurešta je predstavio novi koncept nebodera. Nazvan Avis Magica, futuristički neboder ima vertikalni akvarijum, a proizvodi sopstvenu električnu energiju putem novog koncepta vetrogeneratora, takozvanih „perja“.

Ime Avis Magica (latinski za „Čarobna ptica“) se odnosi na ptičiji oblik zgrade i nadimka Majamija kao „Magičnog grada“. Projektovan je u okviru tamičenja DawnTown Landmark Miami competition, i ukoliko bi bio izgrađen bio bi najviša struktura u neposrednoj blizini, sa visinom od 335 metara.

Neboder Avis Magica smešta muzej, koncertnu dvoranu na otvorenom, kao i vertikalni akvarijum od 120 metara ispunjem morskim životom koji se uliva iz obližnjeg okeana. Takođe je planiran vidikovac, kao i niz veštačkih ostrva za ptice i sa obiljem vegetacije.

Vizija biroa Amarada za proizvodnju električne energije i vode poziva na veštački stvorene kišne oblake koji bi morali biti nekako stvoreni - tačno kako, nije jasno - a ono što se naziva perjem, koje vibrira sa vetrom, bi proizvodilo električnu energiju (možda nije slično piezoelektričnim vlaknima na konceptu nebodera Strawscraper).

Sa svojim pozamašnim akvarijumom i ogromnom vegetacijom, biro Amarada izveštava da bi oblakoder delovao kao „rezervoar za kiseonik“ za ceo grad, mada je verovatno najbolje da ne zadržavate dah čekajući da se izgradi.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....