Neboder Avis Magica

14.08.2013. | Gizmag

Arhitektonski biro Amarada iz Bukurešta je predstavio novi koncept nebodera. Nazvan Avis Magica, futuristički neboder ima vertikalni akvarijum, a proizvodi sopstvenu električnu energiju putem novog koncepta vetrogeneratora, takozvanih „perja“.

Ime Avis Magica (latinski za „Čarobna ptica“) se odnosi na ptičiji oblik zgrade i nadimka Majamija kao „Magičnog grada“. Projektovan je u okviru tamičenja DawnTown Landmark Miami competition, i ukoliko bi bio izgrađen bio bi najviša struktura u neposrednoj blizini, sa visinom od 335 metara.

Neboder Avis Magica smešta muzej, koncertnu dvoranu na otvorenom, kao i vertikalni akvarijum od 120 metara ispunjem morskim životom koji se uliva iz obližnjeg okeana. Takođe je planiran vidikovac, kao i niz veštačkih ostrva za ptice i sa obiljem vegetacije.

Vizija biroa Amarada za proizvodnju električne energije i vode poziva na veštački stvorene kišne oblake koji bi morali biti nekako stvoreni - tačno kako, nije jasno - a ono što se naziva perjem, koje vibrira sa vetrom, bi proizvodilo električnu energiju (možda nije slično piezoelektričnim vlaknima na konceptu nebodera Strawscraper).

Sa svojim pozamašnim akvarijumom i ogromnom vegetacijom, biro Amarada izveštava da bi oblakoder delovao kao „rezervoar za kiseonik“ za ceo grad, mada je verovatno najbolje da ne zadržavate dah čekajući da se izgradi.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...