Pokretni most u obliku apostrofa

06.08.2013. | Dezzen

Ovaj most u obliku apostrofa, koji se nalazi u Halu u Engleskoj i projekat je londonskog arhitektonskog biroa McDowell+Benedetti, poseduje rotirajući mehanizam tako da može da se otvara kako bi napravio mesta za prolaz brodovima.

Most Scale Lane Bridge premošćuje reku između starog dela grada i još uvek nerazvijenog industrijskog zemljišta na istočnoj obali, stvarajući pešački put između gradskih muzeja i akvarijuma.

U saradnji sa građevinskim inženjerima iz firmi Alan Baxter Associates i Qualter Hall, biro McDowell+Benedetti je projektovao čelični most sa sporim kretanjem, tako da pešaci mogu da hodaju po njemu čak i kada se struktura pomera.

Obliku apostrofa stvara dve različite rute preko mosta. Prva je blagi nagib koji se proteže duž spoljne ivice, a drugi je stepenasti put koji ide duž unutrašnjosti mosta. Izdignuta kičma odvaja ova dva puta, stvarajući deo za sedenje i opuštanje sa pogledom na vodu, kao i element osvetljenja koji ukazuje na gore nalik peraju velike ajkule.

Centar rotacije je jednospratni valjak, sa restoranom unutra i platformom za razgledanje na krovu. „Crni čelični most ima karakterističan snažan karakter i zakrivljenu formu, što ga čini nezaboravnim orijentirom koji je jedinstven za Hal i njegovu pomorsku i industrijsku baštinu“, rekli su projektanti.

Donja strana mosta se sužava naviše omogućavajući prolaz manjih plovila bez potrebe za pomeranjem mosta. Instalacija od umetnika Najana Kulkarnija je takođe dodata i ona uključuje zvona koja zvone i pulsirajuće svetlo koje se aktivira kada most počinje da se pomera.

„Ovo ima praktičnu svrhu upozoravanja pešaka na neposredno započinjanje rotacije mosta i to pojačava dramatiku u vožnji“, dodali su projektanti. Osvetljenje koje se nalazi na niskom nivou osvetljava šetalište po mraku.

Arhitektonski biro McDowell+Benedetti je radio na nekoliko mostova u Velikoj Britaniji. Neki od drugih mostova uključuju 130 metara dugačakm pešački most u obliku slova S u Jorkširu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?