INFONET-468X60-BANNER

Isolée - kuća nalik ormanu

02.07.2013. | Dezzen

Holandski arhitektonski biro Tjep. razvio je koncept za samodovoljnu kuću sa fasadom koja se otvara kao orman i ima pokretno „solarno drvo“ na krovu. „Većina koncepata malih kuća se zasniva na principu povratka osnovama“, kaže dizajner Frenk Tjepkema, „ali ovaj koncept zaista pokušava da prihvati tehnologiju i integrisani dizajn kako bi se u potpunosti iskoristila samodovoljnost na udaljenoj lokaciji.“

Nazvana „Isolée“, ova trospratna struktura je projektovana da što manje ima uticaja na svoju okolinu. Čini se da stoji na zemlji sa samo četiri noge, iako su betonski temeljni stubovi sakriveni unutar.

Struktura solarnih panela nalik drvetu je dizajnirana da klija sa krova. Kao i cveće, ovi paneli bi se inteligentno pokretali tako da prate putanju Sunca. Ovi solarni paneli bi generisali svu električnu energiju potrebnoj kući, dok bi kotao na drva obezbedio grejanje preko sistema vode koja se upumpava kroz zidove.

Fasada nalik žaluzinama se pomera nazad i napred kako bi otvorila kuću ka okolini. Fasada je povezana sa računarskim sistemom koji pokreće mehanizam za zatvaranje ukoliko se oluja približava.

„Bio sam radoznao da vidim šta će se desiti ako kući date istu vrstu detaljnog dizajna koji se nalazi u svim vrstama proizvoda koje koristimo svaki dan“, rekao je Tjepkema. „Kola koja vozimo, kompjuteri i tablet računari koje koristimo, pametni telefoni - sve sofisticirani, estetski dobri objekti. A zatim se vratimo kući, gde smo okruženi sa gomilom cigala.“

Arhitektonski i dizajn studo Tjep. trenutno traži partnere koji bi pomogli razvoj prototipa projekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;