INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća od bala kompresovanog papira

19.06.2013. | EKOkuće

Danas se razni odbačeni materijali koriste za izgradnju funkcionalnih struktura. Tako su arhitekte Ben i Daniel Drac iz Berlina napravili Papirnu kuću.

Ona služi kao privremeni radni prostor, a izgrađena je od 550 bala kompresovanog, recikliranog papira koji su braća Drac dobili od lokalnih supermarketa. Površina joj je 190 kvadratnih metara. Ovaj projekat je imao za cilj da pokaže snagu i trajnost recikliranog papira kao građevinskog materijala.

„Jednog dana smo slučajno prolazili pored centra za reciklažu i videli ove bale od papira. Bili smo fascinirani kakve sve strukture, oblici i veličine postoje. Kasnije smo saznali da se bale mogu slagati u oblike za gradnju zidova, i odmah smo prepoznali potencijal za gradnju“, kaže Daniel Drac.

Dok su gradili kuću, otkrili su da bi ove bale mogle da se ređaju do 30 metara visine. Kompresovani papir je neverovatno dobar materijal jer ne propušta vlagu tokom vlažnog zimskog perioda. Ove bale koje nisu hemijski tretirane mogu do nekoliko dana da izdrže na kiši ili snegu, i veoma brzo se suše na suncu.

Iako je Papirna kuća samo prototip projekta, braća Drac kažu da će nastaviti svoj eksperiment sa kompresovanim papirom i u budućnosti graditi trajne građevine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;