INFONET-468X60-BANNER

Vazduhoplovna baza iz II svetskog rata pretvorena u energetski efikasan dom

19.06.2013. | Gizmag

Prikladno nazvana Saveznička farma (Allies Farm) u Eseksu, Velika Britanija, ranije je bila vazduhoplovna baza i sklonište RAF-a, odakle su zajedničke snage Velike Britanije i Amerike poletali sa bombarderima B-17. Nakon konverzije osmišljene od strane Kameruna Skota (Cameron Scott) iz firme Timber Design, sklonište je sada seoska kuća obložena drvetom, dom porodice Grejs i njihovo troje dece.

Iako okružen obradivim zemljištem, područje je uvek bilo bez odgovarajuće seoske kuće, iako je vazduhoplovna baza očigledno bila prilagođena ovoj nameni posle rata. U izvesnom smislu, onda, ova konverzija je logička progresija.

Iako je izbor drveta tradicionalna opcija, ono je kombinovano sa čeličnim konstruktivnim sistemom zatega koji ublažava neke od ograničenja gradnje sa drvetom, dozvoljavajući projektantima i investitorima da se dogovore o rasporedu kuće bez ograničenja. To uključuje zatvoreno centralno dvorište, gde deca mogu da se igraju napolju.

Termalna efikasnost je bila prioritet od samog početka, a toplotno modeliranje je sprovedeno kako bi se projekat optimizovao. Orijentacija prozora, dizajn nadstrešnica, kao i izgradnja poda su svi modifikovani kao rezultat ove analize. Dvostruko i trostruko zastakljenje je ugrađeno kako bi se maksimizovala toplotna efikasnost, a tvrdi se da će Saveznička farma doći na korak do ispunjenja Passivhaus standarda.

Zgrada je opremljena sa zemljanom toplotnom pumpom, fotonaponskom mrežom od 40kW, solarnim termalnim sistemom i sistemom biomase kao izvora energije.

Iako je borovina korišćena u konstrukciji, drveni proizvodi i oni izvedeni od drveta su obilato korišćeni, uključujući i u izolaciji zgrade, podovima i, očigledno, na oblaganju fasada objekta.

Mada je porodica Grejs težila postizanju osećaja seoske kuće, zgrada zadržava nešto od svoje prethodne namene vazduhoplovne baze - posebno sa bivšim kontrolnim tornjem, koji je sada spavaća soba za decu.

Završen prošle godine, projekat je osvojio nagrade Najbolji drveni ram za kuću (Best Timber Frame Home) i Nagradu za najbolji enterijer (Best Interiors Award) novina Dejli Telegraf za 2012. godinu. Gospođa Klaudija Grej je radila projekat eneterijera.

Možete imati letimični uvid u obim radova, kao i faze pre i posle, u video snimku ispod (napomena: video snimak je na engleskom jeziku).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;