INFONET-468X60-BANNER

Baštenski most za London

18.06.2013. | Gizmag

London može biti mesto za „Baštenski most“, ako se pita dizajner Tomas Hedervik (Thomas Heatherwick), koji je poznat po dizajniranju dela svečanog otvaranja Olimpijskih igara 2012 u Londonu. Ako se obezbedi 60 miliona funti iz privatnih izvora, postoji nada da se most može otvoriti već 2016. godine.

Prvobitna ideja za zeleni most, stara nekoliko godina prema novinama Evening Standard, izgleda da je došla od glumice i borca za ljudska prava Džoane Lumli (Joanna Lumley). „Veoma je čudno pričati o nečemu što još ne postoji (sa ovime se možemo definitvno složiti - redakcija portala Gradjevinarstvo.rs), ali Baštenski most je već živ u planovima i mašti“, rekla je ona.

„To će biti najsporiji način prelaska reke, jer će ljudi traćiti vreme na šetnju i oslanjaće se na bedeme i gledati u velike nebodere okolo; ali, to će biti i bezbedan i brz način za umorne londonce da se vrate kući sa posla preko Temze. Postojaće zasadi trave, drveće, divljeg cveća i biljaka, što će biti jedinstveno za rečno prirodno stanište Londona.

I to je gotovo sve što znamo o samom mostu u ovom trenutku. Novine Evening Standard izveštavaju da je plan da most premosti Temzu u blizini Kovent gardena (verovatno pored ili blizu mosta Vaterlu).

Dizajn studio Heatherwick Studio trenutno sarađuje sa inženjerskom kompanijom Arup kako bi razvili projekat uoči formalne predstave projekta početkom 2014. godine. Međutim, dugoročna prognoza veoma zavisi od toga da li će se pronaći tih 60 miliona britanskih funti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;