INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kafe Kontum Indokina od bambusa

18.06.2013. | Dezzen

Petnaest konusnih stubova od bambusa pridržavaju krov ovog kafića pored vode projektovanog od strane arhitektonskog biroa Vo Trong Nghia Architects u hotelu u centralnom Vijetnamu.

Oponašajući oblike tipičnih vijetnamskih korpi za ribolov, glomazna konstrukcija od bambusa formira mrežu između stolova trpezarije na otvorenom, koji funkcioniše kao restoran i banket sala za hotel Kontum Indokina.

Arhitektonski biro Vo Trong Nghia Architects projektovao je restoran bez ikakvih zidova, što omogućava neprekidne poglede na okolne bazene, susednu reku i udaljene planine.

Krov strukture je presvučen sa bambusom, ali takođe sadrži slojeve slame i plastike ojačane vlaknima. Na nekim mestima su plastični paneli izloženi, što omogućava prodor prirodne svetlosti. Klimatizacioni sistem ne postoji, ali arhitekte objašnjavaju da su okolne vodene površine i hladovina od drvenog krova dovoljni da održavaju prostor hladnim, čak i u najtoplijim periodima.

„Pružujaći senku pod krovom od bambusa i maksimiziranjem protoka vazduha preko vodene površine jezera, otvoreni prostor restorana uspešno posluje bez potrebe za mehaničkom klimatizacijom“, kažu iz biroa Vo Trong Nghia Architects.

Sve elementi stubova su napravljeni od bambusa umesto čelika i izgrađeni su korišćenjem tradicionalnih tehnika, kao što je sušenje dimom i korišćenje eksera od bambusa.

„Izazov projekta je bilo poštovanje prirode bambusa kao materijala i stvaranje prepoznatljivog prostora jedinstevnog za bambus“, kažu arhitekte. „Stubovi od bambusa stvaraju unutrašnji spoj, dajući utisak kao da se nalazite u šumi bambusa.“

Mostovi premošćavaju jezero kako bi omogućili ulazak u kafić sa tri strane, dok se betonska i kamena kuhinja nalazi na poleđini kafića, daleko do vidika posetioca.

Vijetnamska firma Vo Trong Nghia Architects projektovala je niz zgrada korišćenjem bambusa, uključujući i prototipove za modularne domove i kupolasti bar u centru jezera.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;