INFONET-468X60-BANNER

Vertikalna bašta u španskom hotelu „Ushüaia“ je zeleni klimatizacioni sistem

07.06.2013. | Jetson Green

Ovaj živi zid - vertikalna bašta u hotelu „Ushüaia“ na Ibici, Španija, je projektovana od strane firme Urbanarbolismo, uz pomoć u izgradnji od strane firmi Alicante forestal i Alijardín, i predstavlja prvi sistem vertikalnog vrta ove vrste.

Keramički terakota kontejneri su povezani tako da mogu da sadrže jedinstvene supstrate i vegetaciju, dok poroznost terakote dozvoljava razmenu vlage i prodor sunčevih zraka. Kapajući sistem navodnjavanja je projektovan tako da može da obuhvati različite rasporede zalivanja.

Eco.bin zeleni zidni sistem koji se koristi u ovoj vertikalnoj bašti je lak za održavanje zato što biljke mogu biti pojedinačno zamenjene, bez potrebe za naprednim baštovanskim znanjem, a može čak da deluje kao i barijera za apsorbciju zvuka.

Delujući kao sistem klimatizacije za zgradu, sistem dozvoljava recirkulaciju vazduha kroz supstrat i biljkama da hlade vazduh, omogućavajući korenjima da apsorbuju zagađivače, trošeći 100 puta manje energije od tradicionalnih klimatizacionih sistema.

Neke od biljaka u ovom verikalnom zidu su vazdušne biljke koje dobijaju svoju vodu i hranjive materije iz vazduha, eliminišući potrebu za kapajućem sistemom navodnjavanja. Zalivanje se može vršiti ručnim prskalicama koje su idealne za unutrašnje sisteme.

Ostale biljke su pogodne za mediteransku, ostrvsku klimu, zahtevajući minimalnu količinu podloge, i doprinoseći širokom spektru boja cele godine: aeonium, crassula, echeveria, euphorbia, kalanchoe, sedeveria i sedum. Sukulentne biljke kao ove ne zahtevaju mnogo vode ili održavanja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;