INFONET-468X60-BANNER

Soundscraper - Stvaranje energije od buke

16.05.2013. | Design Build Source

Neboderi bi uskoro mogli da pretvore urbano zagađenje bukom u korisnu energiju za napajanje gradova. Konkursni rad za 2013 eVolo takmičenje u projektovanju nebodera koje je dobilo pohvalu, nazvan Soundscraper, gleda načine na koje se može ambijentalna buka u urbanim centrima pretvoriti u obnovljivi izvor energije.

Buka je trenutno negativan element urbanog života, ali ona bi uskoro moglo da se vrednuje i da se dobro iskoristi. Akustična arhitektura, ili dizajn za smanjenje buke, odavno je važan aspekt arhitekture u industriji, ali dizajn u cilju maksimalizacije i hvatanja buke iz korisnih razloga je neiskoriščeni prostor sa velikim potencijalom.

Koncept Soundscraper-a je zasnovan na izgradnji objekata u blizini glavnih autoputeva i železničkih saobraćajnica kako bi zarobili buku i vibraciju i pretvorili ih u energiju. Intenzitet i pravac urbane buke diktira vibracije zarobljene od strane fasade zgrade.

Pokrivajući širok spektar frekvencija, svakodnevna buka od vozova, automobila, kamiona, aviona i pešaka bi se sakupila sa 84.000 elektro-aktivnih trepavica koje pokrivaju lagani metalni ram fasade nebodera. Opremljene sa generatorima povećanja parametarske frekvencije (zvučni senzori), trepavice bi lakše hvatale zvuk i te vibracije bi pretvarali u kinetičku energiju.

Energija će biti konvertovana u struju preko konvertora, nakon čega se energija može sačuvati ili poslati na mrežu električne energije za redovnu upotrebu.

Projektantski tim iza koncepta Soundscraper sastoji se od Žulijena Buržesa, Savinjena de Picola, Olivera Kolieza, Romana Grusela i Sedrika Dounvala. Oni procenjuju da bi 150 megavata energije moglo biti proizvedeno od strane jednog nebodera, što znači da bi jedna kula mogla da proizvede dovoljno energije da zadovolji 10 odsto energetskih potreba javne rasvete u Los Anđelesu.

Izgradnja nekoliko stometarskih nebodera u celom gradu blizu glavnih saobraćajnica bi pomoglo u nadoknađivanju potreba za energijom gradskog stanovništva. Ovaj vid obnovljive energije bi takođe pomogao u smanjenju emisija ugljen-dioksida.

Neboderi koji proizvode energiju od zvuka bi mogli postati gradske znamenitosti i dati šupljikavim prostorima važnu funkciju. Električne potrebe celog grada bi mogle biti ispunjene sa ovim neboderima, naravno ako ih je dovoljno izgrađeno i ako su na odgovarajućim lokacijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;