INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kišobran fasada u Šangaju

29.04.2013. | Gizmag

Arhitektonski biro 3Gatti uzeo je inspiraciju iz širokih suncobrana koji se vide svugde tokom toplih letnjih meseci u Šangaju i napravio novu fasadu za Madridski paviljon izložbe Expo 2010. Nova fasada za prenamenjeni obejkat poslovne i trgovinske namene će imati čelične kišobrane koji se mogu pojedinačno otvarati i zatvarati i koristiti za upravljanje unutrašnje količine osvetljenja.

Nova kišobran fasada že zameniti bambusne otvore koj se nalaze na preklapajućim čeličnim ramovima koji trenutno okružuju zastakljene fasade zgrade. Nažalost, bambus i ramovi su degradirani kako je paviljon pretvoren u maloprodajni i poslovni kompleks nakon svetske izložbe Expo 2012.

Projekat biroa 3Gatti zadržava javnu interakciju izvorne fasade, i omogućava ljudima da prilagode osenčenje kako bi obezbedii željeni nivo svetlosti. Svaki kišobran se kontroliše preko sistema kotura koji upravlja sa centralnim zajedničkim sistemom sa oprugom identičnim sa standardnim kišobranom, iako je malčice pretežak da vam stan u torbu, jer je napravljen od čelika.

Kada su svi kišobrani otvoreni, fasada postaje ravna površina koja štiti unutrašnjost od jakih vetrova i blokira višak solarnog dobitka. Projektantski detalji biroa 3Gatti takođe potvrđuju da su zatvoreni zvezdasti oblici kišobrana aerodinamični, odbijajući vetar u slučaju tajfuna.

Svaki ram kišobrana je napravljen od aluminijuma, dok je za površinu koriščen sve popularniji perforirani Corten čelik. Spajajući fasadni paneli su takođe napravljeni od Corten čelika, dok su prizemni zidovi ostali zastakljeni kako bi omogućili veći prodor svetlosti na ovom nivou. Očekuje se da će nova fasada biti izgrađena do jeseni 2014. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;