INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nulta energetska kuća koristi 40.000 recikliranih plastičnih boca za izolaciju

13.03.2013. | Gizmag

Italijanski arhitektonski biro Traverso-Vighy i Departman za fiziku na Univerzitetu u Padovi su se udržili da stvore inovativnu nultu energetsku kuću nazvanu „Tvzeb“. Smeštena u šumama nekoliko kilometra od istorijskog centra Vićence, kuća kombinuje korišćenje recikliranih materijala, geotermalne i solarne energije, LED osvetljenje i zidne i krovne izolacije napravljene od 40.000 recikliranih plastičnih boca.

Nadovezujući se na druge projekte koje je razvio biro Traverso-Vighy, struktura doma uključuje korišćenje komponenti ručno i CNC mašinski pravljene. Ovo omogućava da se objekat može rasklopiti na kraju životnog ciklusa, tako da se njegovi materijali lakše odvoje i recikliraju.

Dom ima dve pridruživajuće strukture koje su napravljene od netretiranog drveta arisa i Corten čelične ljuske. Obe strukture se nalaze malo iznad tla, i podržani su sa dve čelične temeljne grede koje idu po dužini. Okvirni sistem je pažljivo projektovan kako bi bio u potpunosti sakriven, a izabrana materijalizacija se takođe uklapa u okolni pejzaž.

Strukturalni dizajn kuće ima za cilj da maksimizira količinu prirodne svetlosti koja ulazi u kuću tokom zimskih meseci, a takođe da zaštiti od sunca tokom toplih meseci. Južnu fasadu karakteriše veliki kvadratni trem, zajedno sa unutrašnjim automatizovanim roletnama. Unutrašnje osvetljenje karakteriše upotreba LED sijalica koje su uronjene u podu, omogužavajući da se svetlost odbija od aluminijumskih panela na unutrašnjim zidovima.

Dom poseduje integrisani fotonaponski sistem koji se sastoji od 16 solarnih panela koji bi trebalo da proizvode dovoljno energije za pokrivanje godišnjih potreba električne energije u kući. Geotermalna toplotna pumpa i peć na drva se koriste za zagrevanje kuće tokom zime, dok reflektujuća stakla pomažu u sprečavanju ulaska toplote tokom leta.

Dvoslojna poliester vata od 90 milimetara izoluje obodne zidove i krov kuće. Polisterna vlakna su napravljena reciklažom od oko 40.000 plastičnih flaša i obezbeđuju optimalnu toplotnu i akustičnu izolaciju. Energija koja se koristi za proizvodnju ove izolacije je minimalna u odnosu na mineralnu vunu.

Istraživački tim sa Univerziteta u Padovi će pratiti „život“ kuće, prikupljati podatke o njenoj energetskoj efikasnosti i identifikovati dodatne strategije kako bi optimizovali održivost i stanje zgrade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;