INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zeleno u enterijeru

25.01.2013. | Design Build Source

Ovih dana, energetska efikasnost, odabir održivih proizvoda i ekološke prakse su ključni kriterijumi (ili se makar tako priča) u novogradnji i renoviranju. Ovo je delom zbog postepenog povećanog zakonodavstva koji se usklađuje sa legislacijom Evropske unije, ali i kao rezultat rastuće tražnje postrošača za efikasnim i održivim zgradama.

Nažalost, postoji fundamentalni obzir koji se često zaboravlja: odabir unutrašnjih materijala i završnih obrada i njihov uticaj na zdravlje stanara zgrada. Biti „zelen iznutra“, ili podsticati dobar kvalitet unutrašnjeg vazduha, uzima maha u zelenoj gradnji iz mnogo više razloga od održivosti. Termin „održiva unutrašnjost“ obuhvata nekoliko ključnih pojmova, od kojih svi imaju za cilj da imaju minimalni uticaj na životnu sredinu.

„To uključuje izbor društvenog i ekološki odgovornog materijala, energetske efikasnosti, poboljšanja kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru, efikasno korišćenje vode i elemente dizajna koji podržavaju efikasnosne, zdrave i ekološke prakse“, kaže Melisa Vitig (Melissa Wittig) iz kompanije Healty Interiors.

Jedan od razloga zašto gradimo nove zgrade i renoviramo postojeće jeste da bismo poboljšali kvalitet naših života, tako da je važno obezbediti da zgrade imaju zdravu sredinu za dugoročno uživanje u njima.

Mnoge ugledne organizacije, kao što je Agencija za zaštitu životne sredine (EPA -  Environmental Protection Agency) Sjedinjenih Američkih Država, rade na poboljšanju ne samo zdravlja životne sredine, već i ljudskog zdravlja. EPA je ocenila da je zagađenje unutrašnjeg vazduha jedan od „prvih pet životnih opasnosti po javno zdravlje“.

Neki od zdravstvenih problema koji se prepisuju toksičnim hemikalijama u zatvorenom okruženju ukljujučuju respiratorne probleme kao što su astma, glavobolja, kao i iritacije očiju i kože. Kvalitet unutrašnjeg vazduha u zgradi može značajno uticati na njene stanovnike i pošto mi trošimo mnogo našeg vremena u zatvorenom prostoru, bilo na poslu ili kod kuće, logično je da treba da štitimo naše zdravlje vodeći računa o kvalitetu zatvorenog vazduha gde god je to moguće.

U komercijalnom sektoru, poslodavci koji su se posvetili ovim pitanjima žanju prednosti u smislu smanjenja bolesti i odsustva zaposlenih, a što zauzvrat povećava njihovu produktivnost i održava se na boljitak preduzeća i same ekonomije.

Nažalost, u rezidencijalnom tržištu, samo oni koji su obrazovani u pogledu prednosti netoksičnih enterijera ili oni koji imaju članove porodica koji pate od zdravstvenih problema nastoje da aktivno podržavaju i implementiraju zdravije opcije. Mnogo mora da se uradi u pogledu edukovanja javnosti o opasnostima trenutnih praksi i prednosti izbora netoksičnih materijala.

Za one koji nisu sigurni odakle da počnu, postoji nekoliko ključnih stvari kojima se treba posvetiti, ukoliko je to moguće:

  • Postavite nameštaj, podove i pokućstvo koje ima malo ili nimalo sadržaja štetnih organskih jedinjenja (VOC - Volatile organic compounds);
  • Koristite boje, lepokove i finiše koje imaju malo ili nimalo sadržaja štetnih organskih jedinjenja;
  • Postavite dobre ventilacione sisteme i efikasne izduvne ventilatore;
  • Koristite prirodna, netoksična sredstva za deratizaciju;
  • Koristite netoksične proizvode za čišćenje

Kada vršite odabir proizvoda, trebalo biste da tražite one koji su nezavisno sertifikovani i potrebno je da razumete koji su kriterijumi za sertifikaciju. Čuvajte se „zelenog pranje“ (termin koji se koristi u svetu, a koji je kod nas nedavno dobio novu kovanicu 'ekomanipulacija', o čemu smo pisali u poslednjem časopisu Build-a) i imajte na umu da nešto što se zove „zeleno“ ili „ekološko“ ne znači da je uvek tako i da je proizvod sa niskom emisijom ili zdravija opcija.

Pronalaženje proizvoda nije teško, ali proces može biti dugotrajan i upornost je neophodna gde je etiketiranje neadekvatno. Kompanije će obično istaći ekološku stranu proizvoda ili zdravstvene akreditive na etiketama gde god da mogu. Ovo može da obuhvati logotipe koji verifikuju da je proizvod ispunio niz utvrđenih kriterijuma koji mogu da pomognu u odabiru „bolje“ opcije.

Sve u svemu, uključivanje odabira zelenih materijala u enterijerima naših zgrada i odabira dizajna daje veću dubinu u značenju „održivosti“ u našem izgrađenom okruženju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;