INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi eko-grad kuje budućnost u Kini

20.12.2012. | Design Build Source

Arhitektonski biro Kohn Pederson Fox Associates (KPF) je obelodanio urbanistički projekat za novi održivi grad pored jezera Meiki u opštini Čangša, Kina. Izgrađen u potpunosti od nule, novi urbani razvoj će pokrivati oko 12 miliona kvadratnih metara i biće dom za oko 180.000 stanovnika.

U februaru 2009. godine, narodna opštinska vlast grada Čangša u Hunan provinciji je potpisala sporazum za razvitak grada, koji je sada skoro dobio i odobrenje za ulazak u dalju fazu razvoja.

Arhitektonski biro KPF i inženjerska firma Arup će sarađivati na projektovanju grada, koji će kombinovati inicijative urbanizacije i održivosti. KPF je inkorporiorao u ovaj projekat principe projektovanja korišćenje u prethodnom projektu eko-grada ove firme u Sondou u Južnoj Koreji.

KPF želi da izgradi grad koji smešta ljude bliže prirodi i smanjenom zagađenju, uz istovremeno podržavanje potrebe za urbanim razvojem. Projekat ilustruje niz objekata uključenih u okruženje i okružene planinama, parkovima i kanalima, što rezultira prostorom gde je životni stil i dobrobit stanovnika na prvom mestu.

"Tokom proteklih deset godina, kineski gradovi su rasli na dva načina: povećanjem gustine unutar istorijskih jezgara, i dodavanjem novih gradova koji su susedni uz stare", rekao je direktor arhitektonskog biroa KPF Džejms von Klemperer. "Druga pojava je rezultirala sa paradigmom gradova blizanaca. Dakle, imamo šangajske Puksi i Pudong, pekinški star centar i novi CBD. Nanđing, Sužou, Hangžou i mnogi drugi gradovi su iznikli nove gradove."

On je dodao da, u novom gradu kakav je Meiki, nove urbane inovacije se mogu integrisati u projekat. "Mi možemo kombinovati transport vodom sa lokalizovanom proizvodnjom energije, centralizovana susedstva, napredne mere za prevenciju poplave i upravljanja vodama, kao i urbanu poljoprivredu", rekao je on.

"Meiki je eksperiment u budućem planiranju i izgradnji gradova. Opsluživaće Čangši kao novi CBD, ali će takođe služiti kao paradigma za druge kineske urbaniste. To je neka vrsta živog testa", završava Von Klemperer.

Svako centralizovano susedstvo će smeštati oko 10.000 stanovnika i biće različito po dizajnu i ekološki osetljivom arhitekturom. Svako susedstvo će imati svoju zonu za kupovinu, zajedno sa školama, zajedničim centrima i lakim pristupom do centra grada. 

Vodeni kanali će biti utkani između naselja, podstičući plovidbeni transport, dok će "zeleni baferi" delovati kao pregrade koje razdvajaju kvartove, doprinoseći dizajnu grada koji je inspirisan prirodom.

U pokušaju da ispuni planirane ciljeve efikasnosti, arhitektonski biro KPF je morao ozbiljno da razmotri transport i načine na koji će se stanovnici kretati po gradu.

Jezero široko 3.8 kilometara i sa površinom od 40 hektara će se nalaziti u centru grada, i povezivaće vodeni transport u različitim delovim grada, smanjujući potrebu za automobilskim saobraćajem u gradu. Novi grad će takođe imati pešačke ulice sa tramvajskim linijama koji se nalaze među visokim zgradama, ohrabrujući stanovnike da putuju peške.

Statistika je pokazala da je od vitalnog značaja za Kinu i druge brzorastuće gradove širom sveta da investiraju u održivu izgradnju kako bi podržali rastuće stanovništvo.

Mekkinsi globalni institut (McKinsey Global Institute) je procenio da će do 2025. godine kinesko urbano stanovništvo narasti za čitavih 350 miliona ljudi - što je više od celokupnog broja stanovništa Sjedinjenih Američkih Država.

Sa gradovima koji oduzimaju većinu energije u svetu, predloženi eko-gradovi kao što je ovaj se, što je osvežavajuće, razvijaju na globalnom nivou. Meiki grad arhitektonskog biroa KPF se očekuje da će biti završen do 2020. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;