INFONET-468X60-BANNER

3D blokovi od grafena

07.12.2012. | Gizmag

Zamislite koliko bi bilo ograničavajuće ako bi čelik, drvo ili plastika samo postojala u obliku tankih listova. Pa, to je bio slučaj sa grafenom do sada. Iako ga njegova neverovatna snaga i visoko provodljivost čine veoma korisnim u stvarima kao što su poluprovodnici, baterije i solarne ćelije, nema sumnje da će on biti još korisniji ako bi se proizvodio u trodimenzionalnim blokovima. Naučnici na Univerzitetu Monaš u Australiji su uspeli upravo to, i to kopiranjem strukture plute.

Unutrašnja struktura plute

Sam grafin uzima oblik lista atoma ugljenika, debljine samo jednog atoma, povezanih u šestouglom obrascu. Prema vodećem istraživaču prof. Den Liju, 3D strukture sastavljene od tih jednodimenzionalnih listova imaju tendenciju da budu krte. Pluta, sa druge strane, je trodimenzionalni materijal koji je poznat i po njegovoj snazi i elastičnosti. Lijev tim je primetio da, dok su vlakna u zidovima ćelija plute tesno pakovana za dobijanje maksimalne snage, pojedinačne ćelije su povezane u strukturi saća, što omogućava da se materijal isteže i skuplja.

Fotografija načinjena sa elektronskim mikroskopom prikazuje strukturu 3D grafena

Uz pomoć procesa poznatog pod imenom zamrznuto livenje (freeze casting), naučnici su uspeli da replikuju te kvalitet u 3D blokovima napravljenih od hemijski modifikovanog grafena. Ne samo da su ti blokovi električno provodni, već su takođe i lakši od vazduha, mogu da izdrže težinu veću od svoje za 50.000 puta, i elastični su do te mere da mogu da se oporave nakon deformicije od preko 80 odsto.

"Mi smo bili u stanju da efikasno sačuvamo izuzetne kvalitete grafena u elastičnom 3D obliku, što utire put za istrage novih primena grafena - od aeroinženjeringa, preko građevinarstva do rekonstrukcija tkiva.", rekao je profesor Li.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;