Kina usporava dalji rast izgradnje nebodera

19.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kina je zemlja sa najvećim brojem veoma visokih nebodera na svetu. Međutim, u budućnosti bi ovo moglo da se promeni, jer je nova politika kineske vlade usmerena ka ograničavanju izgradnje novih visokospratnica ovog tipa. Ovo nije ništa novo, već sledi direktivu od pre par godina koja zabranjuje "copycat" arhitekturu. 

China Resources Tower

China Resources Tower (foto: Tim Griffith/CTBUH)

Ministrastvo za stanovanje i urbani razvoj donelo je odluku kojom se zabranjuje izgradnja objekata koji su plagijati, kopije ili imitacije drugih građevina. Iz ovog Minstarstva kažu da izgradnja zaista visokih nebodera, odnosno onih visine preko 500m "uglavnom" neće biti dozvoljena, i da će za one više od 250m biti promenjena stroga "ograničenja" - da će se voditi računa tj. kontrolisati da li je zaista potrebno da budu te visine. Rigorozniji će biti i pregledi o zaštiti od požara, otpornosti na zemljotrese i uštedi energije.

Ovakve odluke proizilaze iz potrebe za arhitekturom koja pospešuje izgradnju ekonomičnih, zelenih i lepih zgrada koje manifestuju duh grada, predstavljaju stil vremena i ističu nasleđe i tradiciju Kine, odnosno karakteristike koje je izdvajaju od ostalih. 

Shanghai Tower

Shanghai Tower (foto: Gensler Architect)

Stopa izgradnje visokih zgrada u Kini je do sada bila zapanjujuća, što govore i podaci CTBUH-a, a to je da se 11 od 20 najviših zgrada na svetu nalazi u Kini.  Najviša zgrada na svetu se ne nalazi u Kini, ali se zato nalaze one na drugoj, četvrtoj, zajedničkoj sedmoj, devetoj i desetoj poziciji. Svakako, neke od najzanimljivijih visokospratnica se nalaze u ovoj zemlji.

Na koji način će se sve ove mere sprovoditi i da li će biti izuzetaka, ostaje da se vidi. 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...