Savamala naredne godine u novom ruhu

25.09.2012. | 24 sata

U okviru programa "Gete instituta" „Urbani inkubator Savamala: Preporod gradske četvrti” sledeće godine će se realizovati sedam projekata koji će imati za cilj revitalizaciju ovog kvarta. Prvo će biti preuređena „Španska kuća” u Ulici braće Krsmanović 2, koja će postati paviljon za okupljanje.

Svi projekti će biti sprovedeni od marta do novembra 2013. godine, a juče su u Gete institutu predstavljena tri. Među njima su „Mikrofabrike”, koji je radila ekipa umetnika iz Berlina, zatim „Slušaj Savamala”, koji su zajedničkim snagama osmislile naša Lara Stanić i Valerijan Mali iz Ciriha, i, naravno, revitalizacija „Španske kuće”. Ideja jeste da ovaj ruinirani objekat bez krova postane paviljon za okupljanje svih učesnika.

- Postavićemo kontejner, tj. paviljon u kome će se održavati programi Instituta i koji će biti centralno mesto komunikacije. Taj kontejner biće samo jedan od projekata stranih i domaćih artista i građana čiji je cilj da se trgovima, dvorištima i zgradama, kao i Savamali u celini, udahne novi život. Neće se rušiti ostaci „Španske kuće” već će oni biti očuvani, a ubaciće se i novi sadržaji - kaže Milena Berić iz „Gete instituta”.              

Mladi umetnici slali su ideje na međunarodni konkurs koji je raspisao "Gete institut", a autori sedam najboljih projekata će biti u Beogradu do 26. septembra kako bi bolje osmotrili teren. Plan je da projekat traje više godina, a pobednici će 2013. realizovati svoje ideje.

- Projekat „Mikrofabrike” će imati zadatak da, u zavisnosti od potreba Savamale i njenog stanovništva, u ovu četvrt ubace male produkcione firme, poput, recimo, fabrike nameštaja. S druge strane, program „Slušaj Savamala” je osmišljen tako da se snimaju i arhiviraju svi glasovi i gužva u javnim prostorima, sa namerom da se povrati stari zvuk ovog kvarta - kaže Berićeva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...