INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

MUSE - Muzej nauke i Kongresni centar

09.08.2012. | Arch Daily

Reč je o projektu ponovnog razvoja za bivšu Mišelin fabriku, tj. novi Kongresni centar i Muzeja nauke MUSE koji se nalaze na 11 hektara Braunfild industrijske zone blizu reke Adidž. Uprkos svojoj blizini centra grada, prostor je odsečen od okolnog urbanog konteksta zbog prisustva fabrike, a zatim potpuno zanemaren svojim naknadnim zatvaranjima.       

Primarni cilj intervencije je da se ponovo uspostavi taj odnos sa urbanizmom i stratifikacijom obližnjeg grada. Plan će tako uključiti razne funkcije - slobodno vreme, trgovinu, kancelarije, kulturne prostore i široki park od 5 hektara sa pogledom na reku.

Javni poziv ovog projekta se ogleda sa Muzejom nauke i kongresnim centrom koji se nalazi na severu i jugu tog područja. Dve javne zgrade funkcionišu kao dva velika magneta za ceo kompleks.

Muzej nauke se sastoji od niza knjiga i šupljina koje izgleda da plutaju na potezu vode, čime se povećavaju efekti svetlosti i senke. Široki kosi krovovi stakla i cinka prilagođavaju geometriju na pravim delovima zgrade, i to je jedan od glavnih arhitektonskih karakteristika projekta. Kongresni centar čini kompleks 5 različitih hala, svaki od njih sa specifičnim karakteristikama i sadržajima.

Ceo plan je energetski efikasan. Posebna pažnja se posvećuje upotrebi materijala i dizajna. Fotonaponski paneli i energetske biljke će snabdevati zgrade potrebnim resursima a Muzej i Kongresni centar će postići najviši rejting.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;