INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Niška banja dobija "Švajcarsko selo"?

08.08.2012. | E-kapija

Niška Banja, kako zasad stvari stoje, neće dobiti italijanski akva-park, ali bi mogla da dobije "Švajcarsko selo". Vlasnik kompanije "Lutecia invest", Nišlija koji je godinama živeo na zapadu, na brdu nadomak Banje želi da sagradi etnokompleks, kakav još ne postoji u ovom delu Srbije.

"Lutecia" je kupila zemljište, pribavila projekte, i što je najvažnije – spremila novac. Gradnja, ipak, ne kreće, jer se pokazalo da lokalna vlast nije voljna da baš "zasuče rukave". Naime, na tom placu i dalje nema struje, i nije izvesno kada će je biti. Tako investicija, koja bi omogućila da u niškom kraju, gde turistička ponuda tapka u mestu, gostima ponudi nešto novo i zanimljivo, stoji i čeka bolje dane.

- Sve što je do nas, mi smo spremili. Projekat je završen, novac imamo i to nije problem. Međutim, nikako da se reši pitanje dovođenje struje do parcele. Mi bez toga ne možemo da gradimo, a opcija da sami finansiramo izgradnju trafoa i drugih energetskih objekata ne dolazi u obzir, jer je za to potrebno mnogo novca – objašnjava Miroslav Conić, suvlasnik kompanije "Lutecia Invest".

Planirano je da "Švajcarsko selo", površine od 2.200m2, u prednjem delu ima prijemni objekat sa recepcijom, gde bi se turisti prijavljivali. Takođe, u ovom objektu u prvom delu etnosela, biće i veliki restoran, kao i spa centar sa đakuzi kadama i drugim sadržajima za relaksaciju i odmor. Spa centar bi trebalo da ima i salon za masaže.

Deo za smeštaj turista je u zadnjem delu kompleksa. Planirano je dvadesetak bungalova od drveta, "u švajcarskom stilu". Te kućice će biti prostrane i svetle, uglavnom će biti prizemne, a neke i na dva nivoa.

- Koristićemo isključivo prirodne materijale – drvo, kamen i staklo, jer nameravamo da gradnja bude zdrava i ekloški čista. Niška Banja je nezagađena, ima čist vazduh, mir, i turisti bi zaista mogli da uživaju u "Švajcarskom selu".

Bungalovi će biti postavljeni "stepenasto", odnosno na nekoliko nivoa na brdu. Stepenice i staze koje povezuju kućice, takođe će biti od kamena, i neće narušavati prirodan izgled kompleksa.

- "Lutecia Invest" nije kupila zemljište u Niškoj Banji tek tako, već sa konkretnim planom i idejom, i imamo nameru da etnokompleks zaista i sagradimo. Ne odustajemo od investicije, uprkos preprekama na koje smo naišli, i nadam se da ćemo uspeti da rešimo probleme u vezi sa "Elektrodistribucijom", i da realizujemo projekat – kaže nam Conić.

Conić se nada da će nova vlast u Nišu imati malo više sluha za njihovu ideju, ali i za druge ulagače koji dolaze u ovaj kraj, i da će im pomoći. Bilo bi, kako kaže, neshvatljivo da se to ne desi.

 "Švajcarsko selo" biće smešteno na desnoj strani brda kod Niške Banje, i biće udaljeno oko 600 metara od hotela "Srbija".

Sa mesta na kome bi kompleks trebalo da bude izgrađen, pruža se pogled na Niš, na autoput ka Bugarskoj, i na brdo Vinik na kome je planirana izgradnja velikog krsta povodom proslave stogodišnjice Milanskog edikta 2013. godine.

Idejno rešenje kompleksa "Swiss Village" izradio je niški "Kapaprojekt".

Miroslav Conić kaže da je ovaj etnokompleks samo prvi deo onoga što oni nameravaju da grade.

- Osim zemljišta na kome je planirano etnoselo, mi smo kupili i još jednu veliku parcelu u neposrednoj blizini. Namera nam je da u budućnosti proširimo kompleks i sagradimo i dodatne sadržaje.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;