INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dva nova mosta - Knight Architects

12.06.2012. | Detail

U razmaku od nekoliko nedelja, engleski arhitektonski biro Knight Architects je osvoji dva konkursa za projektovanje mostova u Londonu i Ulmu, Nemačka. Koncept pešačkog mosta na Trgovačkom trgu (Merchent Square) jeste filigran u izgledu i pokretu, projekat novog tramvajskog mosta koji vodi do Kienlesberga u Ulmu će biti umeren i pragmatičan.

Planiranje i izgradnja pešačkog mosta na Trgovačkom trgu u naselju Padington u Londonu trajaće od 2012 do 2014. godine. Pešački most, projektovan u saradnji sa inženjerskom firmom AKT II Consulting Structural Engineers, premošćavaće Grand Union kanal širinom od 20 metara, stvarajući potreban čist prolaz od 5,5 sa 2,5 metara.

Koncept je jednostavan i istovremeno spektakularan: neupadljiva konstrukcija mosta širine od tri metra je podeljena uz pomoć hidrauličke dizalice u niz konzolnih greda koje se rotiraju oko poprečne ose - elegantan pokret koji liči na otvaranje japanske lepeze.

Rotirajući pokret pet prefabrikovanih čeličnih greda je raspoređen tako da one počnu da se kreću istovremeno zaustavljajući se u isto vreme u uspravnom položaju pod različitim uglovima između 20 i 80 stepeni.

Opterećenje hidraulike je ublaženo upotrebom protivtegova, koji takođe smanjuju potrebnu energiju za rad. Balustrade su napravljene od šipki od nerđajućeg čelika koje se prepliću u iskrivljenom obrascu, stvarajući filigransku strukturu. Kontinuirano LED osvetljenje je integrisano u rukohvatima, osvetljavajući adekvatno pešači most i dramatično naglašavajući balustradu.

Dizajn mosta je odabran tako da se dobro uskladi sa prestižnom sredinom Trgovačkog trga. Tokom procesa otvaranja, most se pretvara u kinetičku skulpturu čija silueta naglašava otvoreni prostor "Sunset Terrace".

Arhitekte su razvili uspešni dizajn za komnivani tramvajski, biciklistički i pešački most u Ulmu, zajedno sa inženjerskom firmom Krebs and Kiefer. Takmičenje u projektovanju čini deo planiranja tramvajske linije 2, koji hitno zahteva izgradnju novog mosta.

Novi most će omogućiti železničko povezivanje od gradskog naučnog parka do gradskog centra kao i zgodno i brzo povezivanje prigradskih, regionalnih i trgovačkih linija u blizini centralne stanice u Ulmu.

Projekat predlaže izgradnju čeličnog mosta dužine od 270 metara sa konstantnim gradijentom. Mogu ga koristiti udobno i bezbedno biciklisti i pešaci. Odmorišta na mostu obezbeđena na redovnim intervalima omogućavaju nesmetan pogled na istorijski stari deo grada i Minster.

Tehnički preduslovi predstavljali su arhitektama i inženjerima veliki izazov, pošto zemljište oko pruge koje mora biti premošćeno nudi samo malo prostora za gradilište i teško mu je pristupiti sa građevinskom opremom. Most mora biti izgrađen dok se železničke linije odvijaju neometano i iz tog razloga će biti podignut uz pomoć uzdužnog produženja.

Čelični segmenti će biti zavareni zajedno na licu mesta i pruženi i postavljeni preko železničkih pruga korak po korak. Dok su donje strane glavnih greda konstantne u cilju omogućavanja jednake ekstenzije, visina greda na gornjoj strani mosta je promenljiva, prateći raspodelu momenata u konačnom stanju.

Forma tečnog talasa greda je optički potcenjena ali ona varira i pravi namero odražavanje čelične rešetkaste strukture obližnjeg mosta Neutorbrücke, izgrađenog 1907. godine. Korišćenje čelika otpornog na vremenske uslove u konstrukciji učiniće održavanje strukture znatno ekonomičnijim i sugurnijim.

Nije još uvek objavljeno kada će početi izgradnja, čiji se procenjeni troškovi kreću oko 11 miliona evra. Građani Ulma će biti u mogućnosti da daju predloge za ime planiranog mosta, kao deo procesa javnih konsultacija.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;