INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Rimski" muzej na jugu Francuske

24.05.2012. | AL

Nakon međunarodnog takmičenja, arhitektonski biro Foster + Partners, koji sarađuje sa dizajnerom Adrijenom Gardereom (Adrien Gardere), projektovaće novi muzej "Musée de la Romanitée Narbonne" u gradu Narbon, na jugu Francuske.

Kao nekadašnja rimska luka, Narbon ima impresivno nasleđe zgrada, drevnih relikvija i arheoloških nalazišta. Centralni deo muzeja biće zbirka više od 1.000 starih kamenih blokova reljefa iskopanih u blizini. Njihov ekran čini prirodnu barijeru na središtu jednostavne, pravolinijske zgrade i odvaja javne galerije iz više privatnih prostora. Posetioci će moći da pogledaju rad arheologa i istraživača kroz mozaik kamena i svetlosti, a fleksibilan ekranski okvir omogućavaće olakšice za lako rekonfigurisanje i koristiće se kao sredstvo za aktivno učenje.

Zgrada će sadržati galerije za stalne i povremene izložbe, multimedijalni obrazovni centar i biblioteku, kao i administraciju i skladištenje objekata. Ovi prostori su raspoređeni na jednom spratu i ujedinjeni ispod betonske krovne nadstrešnice, koja obezbeđuje termičku masu. Nadstrešnica je izdignuta i produžava se tako da zakloni širok javni trg oko muzeja.

Rimski muzej će biti novi orijentir na ulazu u grad. Uređenje muzeja će pojačavati vezu sa vodom i mirnim prirodnim okruženjem, inspirisanim formalnim vrtovima i francuskim rimskim dvorištem, a posedovaće amfiteatar na otvorenom za razne kulturne događaje.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;