INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Philips predstavio sistem uličnog osvetljenja bez bandera (video)

30.04.2012. | Gizmag

Grupa ljudi, uključujući urbaniste i arhitekte, nedavno je stavilo na izazov holandsku elektronsku kompaniju Philips: da dizajnira otvoreni sistem osvetljenja koji pomaže u otčepljenju gužvi na našim ulicama. Rezultat je bio FreeStreet (Slobodna ulica prim.prev.), ulični sistem osvetljenja koji ne koristi vertikalne sisteme kačenja, tj. bandere, već horizontalno razvučene kablove koji imaju klastere LED svetala ugrađenih u njih. Sistem je osvojio nagradu 2011 Dutch Design Award u Holandiji, i komercionalno je dostupan u Evropi od početka ovog meseca.

Kablovi su viseći i postavljeni tako da idu paralelno sa ulicom koju osvetljavaju, i moraju biti električno povezani sa uličnim fasadama svakih 100 metara - prema kompaniji Philips, cifra za većinu ostalih visećih sistema je na oko svakih 20 metara. Pored toga, kažu da je FreeStreet sistem do 40 posto energetski efiksaniji od tradicionalnog osvetljenja ulica. Imajući ovo u vidu, za sada ne postoje izveštaji koji su na raspolaganju i koje bi ove tvrdnje potvrdili.

Četiri sijalična LED klastera su dizajnirani tako da oponašaju kapi tečnosti duž kabla, u smislu da su glatko integrisani u njega, za razliku od toga da jednostavno budu nakačeni na kabal. Ova karakteristika ima namenu da učini sistem vizuelno manje nametljivijim... iako bi se moglo tvrditi da FreeStreet sistem zaista eliminiše vertikalnu prenatrpanost ulica i trgova od bandera, zajedno sa oslobađanjem trotoarskog prostora koje one zauzimaju, ipak izgleda da on doprinosi zagušujućoj gomili električnih kablova i/ili trolejbuskih žica koje se nalaze iznad naših glava.

Pilot projekat za ovu tehnologiju je planiran da započne u Ajndhovenu (Holandija) u narednih šest meseci, dok će sistem stići u Sjedinjene Američke Države tokom ove godine.

Više informacija o novom sistemu osvetljenja FreeStreet je dostupno u videu ispod.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;