INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

BINA 2012 - U susret ENERGIJI GRADA

29.03.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, prvi put održana 2006. godine, na inicijativu Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, osnovana je kao sveža, dinamična snaga u oblasti arhitekture i urbanog planiranja u Srbiji. BINA je godišnji događaj otvoren za stručnu i opštu javnost. Ovogodišnja BINA 2012, sa temom Energija grada, održaće se od 19. aprila do 4. maja na različitim lokacijama u Beogradu.

Motivisana idejom da svi imamo isto iskustvo života u gradu, BINA ove godine pokušava da, uz razmenu iskustava i znanja, postavi pitanje – šta su preduslovi optimalnog razvoja grada  i koji su pokretači ritma i energije gradskog života. BINA je stručna manifestacija koja ne samo što u fokus postavlja arhitektonska i urbanistička ostvarenja i njihove autore, već pokušava i da zainteresuje širu javnost, upoznajući je sa aktuelnim temama arhitektonske prakse i teorije.

Grad kome pripadamo predstavlja naš zajednički projekat, zato BINA ove godine predlaže da odvojimo malo vremena i u otvorenom dijalogu sa predstavnicima struke, gradskih institucija i šire javnosti, a uz iskustva gostiju iz inostranstva, preispitamo tokove energije grada. Imajući u vidu da kvantitet ne podrazumeva obavezno i kvalitet, BINA 2012 prepoznaje potrebu za artikulacijom ove energije i, prema tome, stalnu potrebu za proučavanjem, istraživanjem i preispitivanjem svih faktora koji na nju utiču.

Sve događaje u sklopu BINA 2012 organizuju i vode priznati domaći i međunarodni stručnjaci. Tokom godina, BINA je obuhvatila široki spektar tema i pitanja, od rekonstrukcije i konzervacije urbanog tkiva do stanovanja, gradske politike i mnogih agendi održivosti i održivog razvoja. Dubokim angažovanjem u pitanjima grada, BINA je tokom proteklih sedam godina, od svog nastajanja, izrasla u afirmisanu platformu za proučavanje i istraživanje. Ove godine postavlja se pitanje grada kao centralnog mesta susreta i zajedničkih interesovanja, energija grada simboliše inicijativu da briga o našem životnom okruženju postane naša permanentna potreba.

BINA nastoji da u javnosti izgradi i ojača sposobnost kreativnog i kritičkog diskursa o gradu, da pobudi i izoštri opštu svest o urbanoj sredini, omogući javnosti da iskaže svoje mišljenje o kvalitetima svoje sredine, kao i da kroz ceo taj proces doživi novo iskustvo kulture u gradu – da se kreće sa jednog mesta na drugo, sa jednog punkta na drugi događaj, da istovremeno direktno proživi novo iskustvo kreativnog grada.
 
S takvim ciljem BINA na različitim lokacijama organizuje izložbe, predavanja, okrugle stolove, radionice, šetnje kroz grad – pokušavajući da iskustvo manifestacije postane za posetioca i jedan novi doživljaj percepcije gradskog prostora i događaja, nova dinamika grada.

Program je koncipiran tako da obuhvata gostujuće izložbe i predavanja eminentnih stručnjaka iz inostranstva. Centralna izložba je Pedeset godina arhitekture Londona, domaćina Olimpijskih igara 2012, koja će u galeriji Progres trajati do 8. maja 2012. Kustos izložbe je Odbor Kluba arhitekata Velike Britanije sa Piterom Marejem (Peter Murrey) na čelu. U okviru izložbe, predavanja će održati Piter Bišop (Peter Bishop), Malkolm Smit (Malcom Smith), Mark Brerli (Mark Brearley) i Majkl Tejlor (Michael Taylor).

Prikazaće se i izložbe Teksture arhitekture Berlina autora Miloša Komlenića i Razglednice iz Evrope, koja predstavlja radove osam arhitekata koji su diplomirali na Univerzitetu u Beogradu i koji danas rade u drugim sredinama, u profesionalnim i akademskim institucijama koje imaju značajno mesto na evropskoj arhitektonskoj sceni.

Koliko smo svesni svoje uloge u gradu publika će moći da sazna na zanimljivim predavanjima i debatama o pitanjima grada, kao što je debata Mapa upravljanja Beogradom, u dijalogu sa institucijama grada i menadžerima koji ga vode. Zajednički dijalog u Galeriji Artget vodiće Dejan Vasović (Grad Beograd), Zoran Alimpić (Skupština grada Beograda), Žaklina Gligorijević (Urbanistički zavod i Društvo arhitekata Beograda), Ivan Rašković (Društvo arhitekata Beograda) i Igor Marić (Udruženje arhitekata Srbije i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije). Jedno podsećanje na Ranka Radovića je debata koju će voditi Bojan Kovačević, a koja će nas podsetiti na opus i uticaj velikog arhitekte.

BINA, kao i svake godine, organizuje izložbu na kojoj se prikazuju nagrađeni radovi, kao i izložbu na kojoj se prikazuju radovi sa arhitektonskih i urbanističkih konkursa iz prethodne godine.

BINA šetnje kroz arhitekturu jedan su od najposećenijih događaja Nedelje arhitekture i predstavljaju stručna tematska vođenja zainteresovanih posetilaca kroz jedno novo iskustvo percepcije grada. Neke od šetnji ove godine su: Alejama Novog groblja, Industrijsko nasleđe Beograda, Arhitektura i vojska, Fakulteti i biblioteke Beograda, Zgrada i reč, Ja sam Beograđanin, Izgubljeno – nađeno i Beograd ispod Beograda.

Na Trgu Nikole Pašića biće postavljena BINA kabina platforma-paviljon, instalacija mladih arhitekata, autora iz Norveške MDH Arkitekter (Mina Riska, Helge Lunder, Dagfin Sagen) u saradnji sa Natašom Zednik, sa idejom da predstavi moderne pristupe za rešavanje urbanih ambijenata i ponudi nove smernice za razvoj urbanih oaza. Platforma  je mesto druženja, novo mesto okupljanja i novi reper za šetnje u gradu. Okupljena publika i profesionalci moći će da je koriste kao mesto za razmenu ideja, novih saznanja o upotrebi materijala koji su već korišćeni.

Svi programi koje organizuje BINA imaju i edukativni, i zabavni karakter. Tako će studenti, ali i oni najmlađi, na stručno vođenim radionicama moći više da saznaju o arhitekturi i svom gradu.

BINA ne bi bila moguća bez stalnih pokrovitelja, Skupštine grada Beograda, Inženjerske komore Srbije, Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije. I ove godine su brojni partneri, poput Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Centra za promociju nauke, Univerziteta Megatrend – Fakulteta za umetnost i dizajn, Opštine Stari grad, Galerije O3one, Galerije Progres i mnogih drugih. Izložba Pedeset godina arhitekture Londona ne bi bila moguća bez podrške British Councila iz Beograda, sa pratećom radionicom Grad i svetlost koju vodi Centar za promociju nauke. Izložba Querbar ne bi bila moguća bez podrške Austrijskog kulturnog foruma.

Neki programi su osmišljeni u saradnji sa kolegama iz udruženja Distrikt 6, Do.co.mo.mo. Srbija, Proces edukativna arhitektura i Go2Serbia.

Grad pripada svima nama, zajedno moramo odlučiti kakvim želimo da ga napravimo!
Grad pripada svima nama, hajde da ga zajedno osmislimo!

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;