INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

SeaTwirl - novi preokret u vetroturbinama na moru (video)

25.11.2011. | Gizmag

Jedan od glavnih nedostataka turbina na vetar jeste činjenica da je za maksimalnu efikasnost potrebno da se energija koju stvaraju pohrani odmah u mrežu dok vetar duva i njihove lopatice se okreću. Iako se energija može sačuvati u baterijama za kasniju upotrebu, određena količina energije će uvek biti izgubljena. Švedski eksperimentalni novi SeaTwirl sistem, međutim, je projektovan da kinetički skladišti energiju vetra dok ne zatreba - on je u suštini pomorski zamajac.


Sistem SeaTwirl - vertikalna vetroturbina (1), torusni prsten (2), cilindrični plovak (3), generator (4)

Vrh SeaTwirl sistema sastoji se od vertikalne vetroturbine, sa šupljim torusnim prstenom vazanim za dno. Ovo je jedini deo sistem koji se nalazi iznad površine vode.

Osovina prolazi vertikalno kroz centar turbine i nastavlja se u vodu. Montirano na toj osvini, odmah ispod površine, nalazi se šuplje cilindrično plutajuće telo. Na dnu osovine nalazi se generator. Ceo sistem se održava u mestu pomoću ankerisanih kablova koji su prikačeni na dnu generatora.

Vetar izaziva turbinu da se okreće, bez obzira na pravac iz koga vetar duva. Zato što je vezan za turbinu, osovina se takođe okreće. Sama voda deluje kao neka vrsta valjkastog ležaja sa ultra niskim trenjem, omogućavajući turbini i vratilu da se okreće čak i kada vetar popusti. Električna energija se stvara gde rotirajuća osovina susreće nerotirajuću osu generatora. Električna energija se šalje na obalu preko kablova na dnu mora.

Kada je vetar jak, energični rotirajući pokreti turbine uzrokuju povlačenje vode iz plutajućeg tela u torusni prsten. Ova dodatna težina oko kružnog dela turbine dodaje centrifugalnoj sili i na taj način omogućava da se više okreće. Kako turbina usporava, ona se prazni i voda teče natrag u plovak. Ovo povlačenje mase se smatra da pomaže kretanje turbina, na isti način na koji klizači počnu da se okreću brže kada sakupe svoje ruke i noge.


Prototip SeaTwirl sistema pored obale Švedske

Prototip SeaTwirl sistema u razmeri 1:50 je testiran pored obale Švedske u avgustu ove godine i prema izveštajima on je dobro funkcionisao. Projektanti tvrde da u punoj predloženoj veličini od 430 metara, komercijalni sistem SeaTwiel bi trebao da generiše 4,5 megavata energije prosečno, odnosno 39.000 megavat-časova godišnje. Navodno bi mogao da skladišti 25.000 kilovat-časova energije, za koje kažu da su dovoljne za potrebe 8.000 domova u jednom satu.

Takođe se tvrdi da će troškovi proizvodnje biti manji od onih konvencijonalnih vetroturbina zato što će mnogo težine sistema SeaTwirl biti pridržano od strane vode i sami tim se mogu koristiti teži i jeftini materijali.

Video ispod sadrži neke animacije koje ilustruju kako ova tehnologija funkcioniše (engleski jezik):

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;