INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Foster + Partners - LEED Gold Međunarodni aerodrom u Kuvajtu

10.10.2011. | Inhabitat

Arhitektonski biro Foster + Partners otkrili su da će projektovati novi Međunarodni aerodrom u Kuvajtu - i njihov cilj je da on bude prvi putnički terminal sa LEED Gold sertifikacijom. Ovaj divan dizajn sigurno će biti prijatan za oko, kako sa zemlje, tako i sa neba, i podići će ekološki nivo za aerodrome svugde na svetu sa nizom pametnih, zelenih, rešenja koja će smanjiti energetsku potrošnju i održati aerodrom hladan u jednom od najtoplijih mesta na svetu.

Prošli put smo čuli da Foster + Partners projektuju novo sedište kompanije Apple u Kaliforniji (Novo sedište kompanije "Apple" veće od Pentagona). A sada je firma prevazišla sebe objavom da će projektovati novi Međunarodni aerodrom u Kuvajtu.

Lociran u Arabijskoj pustinji sa prosečnom godišnjom temperaturom od 32,22 stepena Celzijusa, Kuvajt je jedan od najtoplijih gradova na svetu. Niz betonskih stubova u aerodromu pomoći će hlađenju i zaštiti unutrašnjosti obezbeđujući termalnu masu (Thermal mass). Krov predstavlja elegantno platno koje je opremljeno sa fotonaponskim solarnim paneli koji prikupljaju solarnu energiju. On, takođe, ima različite otvore koje omogućuju prodor prirodne svetlosti koja osvetljava terminal dok ujedno odbijaju toplotu i solarnu radijaciju.

Masivan aerodrom je podeljen na tri krila - od koga je svako dugačko preko 1,5 kilometar - koja se spajaju u drmatičnoj, centralnoj, kupoli visine 25 metara. Čvrstoća strukture kombinovan sa talasastim i iskrivljenim dizajnom predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, s obzirom da oponaša jedinstveni stil tradicionalnih kuvajtskih Dou jedrilica. Dizaj aerodroma, takođe, cilja da pruži dobrodošlicu i ugodno okruženje putnicima. Prostrani ulazni hol sa jedinstvenim prirodnim delom, u kome se nalaze pustinjske biljke, zajedno sa vodopadima pored mesta za preuzimanje prtljaga -  služe da ohlade i opuste umorne putnike.

Strateški lociran u sred pustinje, aerodrom će ugostiti oko trinaest miliona putnika godišnje i ima mogućnost da se vremenom proširi na kapacitet od pedeset milona u budućnosti. Ogroman i moderni aerodrom će sigurno biti novi simbol grada Kuvajta.

Linkovi:

  • Foster + Partners - link
  • Zelena gradnja aerodroma u SAD - LEED sertifikacija i reciklaža - link
  • Terminal B, San Jose Aerodrom, SAD - link
  • Napušteni berlinski aerodrom Tempelhof kao javni gradski park - link
  • Podzemni vojni aerodrom Željava kod Bihaća - jedan od mitova SFRJ - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;