INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zemljoder u Meksiko Sitiju

10.10.2011. | Arch Daily

Zemljoder (Earthscraper), koji je projektovao arhitektonski biro BNKR Arquitectura, jeste antagonista neboderima u istorijskom urbanom predelu Meksiko Sitija, gde su neboderi osuđeni i gde je održavanje izgrađene sredine stalna ambicija. On zadržava istorijski ambijent gradskog trga i postojeću hijararhiju objekata koji ga okružuju.

Istorijski centar Meksiko Sitija sastavljen je od slojeva gradova superponiranih jedan iznad drugog. Kada su Asteci prvi put došli u Dolinu Meksika izgradili su svoje piramide na obali jezera koji su tamo pronašli. Kada su nove i veće piramide zamišljene i kada je Asteško carstvo raslo u veličini i moći, nisu trašili novu lokaciju, već su gradili na i oko postojeće piramide. U ovom maniru, piramide su sastavljene od različitih slojeva istorijskih perioda.

Kada su Španci došli u Ameriku i konačno osvojili Asteke, oni su podigli svoje hrišćanske hramove na vrhovima piramida. Na kraju, njihov ceo kolonijalni grad je izgrađen na asteškom gradu. U dvadesetom veku, mnoge kolonijalne zgrade su porušene i moderni objekti su podignuti na postojećim istorijskim temeljima. Dakle, na neki način, Meksiko Siti je kao masivna slojevita torta: moderna metropola izgrađena na temeljima kolonijalnog grada koji je podignut na vrhu antičkih piramida koje su izgrađene oko jezera.

Glavni trg u Meksiko Sitiju, poznat pod imenom "Zocalo", površine je od 57.600 metara kvadratnih (u osnov 240m x 240m), što ga čini jednim od najvećim trgova na svetu. Graniči se sa katedralom, Nacionalnom palatom i zgradama gradske vlade. Jarbol za zastavu postavljen je u centru trga sa ogromnom meksičkom zastavom koja se ceremonijalno podiže i spušta svaki dan. Ova lokacija se pokazala kao idealna za Zemljoder: preokrenuti neboder koji se ukopava kroz slojeve gradova i koji otkriva meksičko istorijsko nasleđe.

Dizajn projekta je preokrenuta piramida sa centralnom prazninom (galerijskim prostorom) koji pruža svim naseljenim prostorima obilje dnevne svetlosti i ventilacije. Da bi se očuvale brojne aktivnosti koje se dešavaju na gradskom trgu tokom godine (koncerti, politički mitinzi, otvorene izložbe, kulturna dešavanja, vojne parade i sl.), masivna rupa će biti pokrivena sa staklenim podom koji dozvoljava da se život unutar Zemljodera uklopi sa svim dešavanjima koji se događaju na vrhu.

Podatci o projektu:
Arhitektonski biro: BNKR Arquitectura
Lokacija: Meksiko Siti, Meksiko
Arhitekte: Esteban Suárez i Sebastián Suárez
Vođa projekta: Arief Budiman
Projektantski tim: Arief Budiman, Diego Eumir, Guillermo Bastian, Adrian Aguilar
Saradnici: Jorge Arteaga, Zaida Montañana, Santiago Becerra
Površina: 775.000 metara kvadratnih
Visina - dubina: 300 metara
Status: Konkurs
Fotografije: Sebastián Suárez

Linkovi:

  • Više slika projekta - link
  • BNKR Arquitectura - link
  • Toranj R432, Meksiko Siti - link
  • Kingdom Tower: Najavljena izgradnja najviše zgrade na svetu - link
  • Studija kontrasta: arhitektura kao delioc i ujedinitelj - link
  • Održivi razvoj doslovce - razvoj i perspektive gradova na prelasku dva milenijuma (linkovi) - link
  • Konferencija CTBUH 2009 - mogu li neboderi biti održivi i ima li mesta za njih u budućnosti - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;