INFONET-468X60-BANNER

Filmski centar: Od parkinga do umetnosti

11.08.2011. | Sharon McHugh | WAN

Posle devet godina planiranja i izgradnje, Filmsko društvo Linkoln centra (Film Society of Lincoln Center) otvorilo je vrata novog objekta vrednog 42 miliona dolara prošlog meseca. Filmsko društvo je najpoznatije po održavanju Njujorškog filmskog festivala (koji se ove godine održava 30. septembra) ali loša pozicija sedišta društva, kao i dotrajalost objekta, predstavlja ruglo okolnih zgrada Likoln centra.

Tako da kada je prilika za renoviranje iskrsla, Filmsko društvo je videlo u projektu renovacije šansu za bolji imidž u društvu, kao i bolje pozicioniranje sebe u filmskom svetu. Neko ko će moci da se obrati i dopadne novim, digitalnim, generacijama. Zaposlili su nove radnike koje prezentuju nove programe na novoj, više vidljivoj, lokaciji u kampusu Linkoln centra i angažovali su arhitektu Dejvida Rokvela (David Rockwell) da preprojektuje i promeni namenu parking garaži u najbolji prostor u okrugu za pojekcije filmova.

Pored toga što je najmoderniji prostor za prikazivanje filmova sa odličnom privlačnom moći, objekat mora da privuče posetioce u vremenu ekonomske krize i vremenu novih načina prikazivanja filmova, gde se pitanje postavlja da li su nam tradicionalni bioskopski prostori zaista potrebni. Odgovor na ovo pitanje, arhitekta Rokcvel je dao time što je projektovao centar koji će pre stvarati društvo obožavalaca filma nego iskustvo jedan na jedan sa platnom.

Elionr Bunin Munroe filmski centar nalazi se u ulici West 66 i predstavlja savremeno viđenje istorijskih italijanskih operskih kuća sa preostalim utiskom na prethodnu funkciju prostor - parking garaže. Da bi privukao ljude, Rokvel je projektovao upadljiv ulaz napravljen od staklenog zida na kome su ispisana imena preko 1.000 filmova koji su puštani u društvu, kao i LED ekran koji prikazuje ime i vreme filma koji se prikazuje i biletarnicu koje izlazi na trotoar. Na trotoaru se nalazi više od 160 narandžastih svetiljka koje "stvaraju tepih dobrodošlice", kaže Rokvel. Kada se nađu unutar hola, posetioci će naići na amfiteatar sa 78 mesta i sa najvećim plazma ekranom u zemlji (152" Panasonic).

Ukopan u zemlji, amfiteatar ima stepenasto sedenje u nijansama narandžaste i žute sa završnom obradom od javorovih panela sa vertikalnim prorezima koji obezbeđuju klimatizaciju i zvučnu absorciju. Prostor je dramatično izbušen sa 5m širokim garažnim vratima. Sa obe strane amfiteatra nalaze se dve male sale (jedna sa 90 a druga sa 150 mesta). Iako su udobne i prostrane, ove sale se čine malim imajući na umu činjenicu da aspiraciju centra da postane najbolje mesto za gledanje filmova, ali veličina sala, kao i niske visine plafona su diktirani postojećom konstrukcijom.

U cilji absorcije zvuka, što je ovde zaista bio izazov imajući u vidu da je prostor smešten iznad tehničkog dela za ceo kompleks, tradicionalne platnene zavese su ovde zamenjene perforiranim, naboranim, metalnim koje su omaž italijanskim operskim kućama iz 1920-tih. Posetioci izlaze iz sala pomoću rampi koje ih usmeravaju nazad u amfiteatar, gde mogu da se okupe i diskutuju o filmu, gledaju trejlere o budućim filmovima ili slušaju predavanja filmskih režisera. Mali kafić je planiran ali njegova izgradnja se tek očekuje.

Još je rano reći da li će novi centar postati premijerno mesto za projekciju filmova u Njujorku. Ali jedno je sigurno. Arhitekta Dejvid Rokvel je ovog avgusta dao novo umetničko mesto, koje svojim izgledom pleni unutar Njujorka a i šire.

Linkovi:

  • Parking garaže u funkciji novog javnog prostora - link
  • Los Anđeles postaje zelen uz pomoć algi - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;