INFONET-468X60-BANNER

Srbija pri dnu liste inovacija

03.02.2011. | Beta

Srbija je 29. na listi od 34 evropske zemlje po inovacijama i njihovom uticaju na privredu, pokazuje izveštaj Evropske komisije.

Prema Novoj tabeli Unije inovacija, Srbija je u grupi zemalja skromnog sistema inovacija, sa pokazateljima gorim nego Rumunija, a boljim nego Makedonija, Litvanija, Bugarska, Turska i Letonija.

Hrvatska je u grupi umerenih inovatora, tri mesta ispred Srbije. Lista obuhvata 27 članica EU i još sedam zemalja - Hrvatsku, Srbiju, Tursku, Island, Makedoniju, Norvešku i Švajcarsku.

Najuspešniji u inovacijama u Evropi su Švajcarska, Švedska, Danska, Finska i Nemačka, koje čine grupu lidera u inovacijama. Iza njih su “sledbenici u inovacijama”, gde se nalazi i evropski prosek, i umereni inovatori. Srbija je u najlošijoj grupi.

Naša zemlja ima loše rezultate u pokazateljima koji se mogu smatrati značajnim jer u njima svi lideri imaju dobre rezultate, proističe iz izveštaja. Po izdvajanjima preduzeća za istraživanje i razvoj, izraženo u procentima bruto domaćeg proizvoda, Srbija je na osam odsto proseka EU.

Po broju zajedničkih objavljenih publikacija privatnog i javnog sektora na milion stanovnika Srbija je na 12 odsto evropskog proseka, a po prihodima iz inostranstva od licenci i patenata na 46 odsto proseka EU. Izdvajanja preduzeća u Srbiji za istraživanje i razvoj u prethodnih pet godina su u padu, navodi se u izveštaju.

Jake strane Srbije su nivo obrazovanja, kao i otvoreni istraživački sistemi, što podrazumeva međunarodne naučne zajedničke publikacije, citiranje publikacija širom sveta i broj doktoranata koji nisu iz EU.

Kada je reč o obrazovanju, Srbija ima natprosečne rezultate po procentu mladih između 20 i 24 godine koji imaju završeno srednje obrazovanje, dok je po pitanju ljudi između 30 i 34 godina sa visokim obrazovanjem na 59 odsto proseka EU.

U svetu su lideri Sjedinjene Američke Države i Japan. EU zadržava prednost koju ima nad Indijom i Rusijom, ali gubi prednost u odnosu na Brazil i Kinu. EU za SAD i Japanom zaostaje u glavnom po aktivnostima u privatnom sektoru. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;