INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hotelski, turistički i zabavni kompleksi - 'city break' hoteli (BelRE 2010)

04.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Na šestom panelu koji je održan drugog dana BelRE Sajma i Konferencije o nekretninama pod nazivom BELRE Exclusive (5. novembar 2010. godine), tema je bila „Hotelski, turistički i zabavni kompleksi” - U fokusu, Razvoj hotela: koncepti, ugovori i finansiranje, Ponuda i potrebe - ograničenja i mogućnosti, Savetovanje u razvoju hotela - vrednost i neohodnost, Mogućnosti za razvoj 'city break' hotela ("gradski odmor" - hoteli u neposrednoj blizini gradova namenjeni pre svega stanovnicima a ne turistima u osnovnom smislu reči).

Ivan Pavlov, gost iz Bugarske, predstavio je posetiocima panela kompaniju iz koje dolazi i njene projekte, među kojima je Pirin Golf najznačijniji - na fotografiji (više o ovom projektu pogledajte na linku ispod teksta).

U uvodnoj reči na panelu posvećenom hotelima, turističkim i zabavnim kompleksima, Jovan Jovanović je, kao i govornici na prethodnim panelima ovogodišnje BelRE Konferencije u prvi plan istakao nedovoljan broj adekvatnih infrastrukturnih rešenja koja bi investitoru mogla da ponude kompletnu uslugu.

- Puno se priča ali se malo radi da ova grana komercijalnih nepokretnosti zaživi u našoj zemlji u onoj meri u kojoj smatramo da je to, pre svega potreba, a zatim i potencijal. Danas imamo samo dva brendirana hotela međunarodnih velikih lanaca i oba su u Beogradu. Postoje još neki projekti ali su oni stopirani tokom krize i trenutno se nalaze u različitim projektnim fazama - rekao je u uvodu Jovanović.

Učesnici panela „Hotelski, turistički i zabavni kompleksi”:

  • Jovan Jovanović, moderator, Country Manager, Danos Serbia
  • Dragan Jovanovic, Direktor, Appraisal Associetes
  • Ivan Pavlov, Direktor prodaje i marketinga, Pirin Golf and Country Club - Balkanstroy

Jovan Jovanović smatra da je u privlačenju velikih investitora iz ove oblasti pre svega potrebno predstaviti Srbiju kao deo regiona koji, tako posmatran, ima potencijal tržišta od oko 50 miliona stanovnika. Zajedno sa ovim, smatra Jovanović, treba puno da se uloži u kreiranje imidža Srbije kao zemlje sa investicionim potencijalom, poput onog što su za sebe učinili Grčka ili Kipar.

- Danas imamo situaciju da u Beogradu postoji oko 4.000 hotelskih ležajeva. Dovoljno je reći da ih u Pragu ima 16.000 pa da se vidi koliko još prostora za razvoj ovo tržišta postoji kod nas - dodao je Jovanović.

On je zaključio i da počinje odmrzavanje poslovnih aktivnosti u svim sektorima, i da možemo očekivati povoljniji razvoj situacije, naročito sada, kada pravo svojine nad zemljištem više nije jedna od najvećih prepreka za privlačenje stranih investitora koji bi svoj kapital uložili u Srbiju.

Dragan Jovanović, govoreći o projektu Marina Oasa u Grockoj, otvorio je nekoliko zanimljivih tema koje treba imati u vidu kada se posmatra sektor hotelijerstva, sportskog, rekreativnog i nautičkog turizma:

- Pomenutih 4.000 ležajeva i ne predstavlja tako malu brojku kada je reč o turistima koji u Beograd dolaze. Međutim, ogroman broj ove ponude nalazi se u gradskoj zoni Beograda, dakle, nije prvenstveno namenjen samim Beograđanima. Srbija ima nekoliko dobrih sportskih centara kao što su planine Zlatibor i Kopaonik, ili neka jezera i banje, more nije tako daleko, ali, postoji potpuno neiskorišćen potencijal tržišta ovakvih centara u neposrednoj blizini Beograda.

On je zatim predstavio ponudu svoje konsultantske kompanije - odmaralište na 30km, tj. pola sata vožnje kolimo od Begrada, u Grockoj. U pitanju je rekonstrukcija nekadašnjeg odmarališta za Upravu i zaposlene u nekadašnjoj Invest banci. Idejno arhitektonsko rešenje za novi kompleks je urađeno, u toku je razrada glavnog projekta a ove zime očekuje se dobijanje građevinskih dozvola.

Dragan Jovanović je izneo procenu da u Begradu postoji nekoliko hiljada zainteresovanih za nautičke sportove, ali i veliki broj onih kojima nedostaje jedan ovakav sportsko-rekreativni prostor za poponevne ili vikend aktivnosti.

nekadašnje odmaralište Invest banke

Marina Oasa - čeka dozvolu i investitora

Kompleks će sadržati četiri sportska terena, 40 soba, dve sportske sale i dva konferencijska centra od po 800m2, wellness centar, zatvoreni bazen za posetioce hotela… Dodatno, u sklopu kompleksa nalaziće se i blok sa 20 apartmana koji su namenjeni za prodaju na tržištu.

- Uvek je dobro biti prvi u nekom poslu, kao što smo mi prvi koji nude investitorima gotov projekat za izgradnju sportsko-rekreativnog-nautičkog centra u neposrednoj blizini Beograda na obali Dunava. Međutim, dobijanje konkurencije u blizini ima svoje dodatne prednosti jer na taj način se stvara jak gravitacioni centar za privlačenje posetilaca što garantuje kontinuirano poslovanje - naglasio je Dragan Jovanović:

- Čuo sam za neke najave sličnih projekata u komšiluku, ali, svi su uglavnom stali zbog krize. Mi trenutno čekamo investitora i spremamo se da kompletiramo ponudu dobijanjeg građevinske dozvole.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;