SFSOPLATE-468X60-BANNER

Kako da sami preuredite svoje kupatilo

26.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Preuređenje kupatila se često radi kada kupujete stari stan ili želite da od svog starog kupatila napravite modernije, u novom trendu, sa pločicama većih dimenzija, novim sanitarijama i rasvetom za sasvim novi ambijent istog prostora. S obzirom da sami radite jedan zahtevan posao, dobro procenite svoje veštine i da li imate sve od potrebnog alata.

Foto: Depositphotos

Izaberite pločice za kupatilo iz veoma bogate ponude pločica modernog dizajna, oblika i veličina. Novi modeli sanitarija dolaze sa tehnološkim inovacijama u funkcionalnosti. Novija stilska rešenja teže minimalizmu koji podrazumeva ravne linije, neutralne boje i jednostavne oblike.

Nabavite potreban materijal i krenite u posao koji vas motiviše jer dobijate novo, funkcionalnije kupatilo, za više uživanja i bolju energiju dana.

Šta je neophodno od alata?

Na početku preuređenja kupatila morate najpre skinuti stare pločice i sanitarije. Za to se može koristiti čekić i dleto, ali je to mukotrpan posao i mnogo je efikasnije koristiti ugaonu brusilicu ili pneumatski čekić. Onda sledi ugradnja novog - pločica, sanitarija, nameštaja za kupatilo, rasvete…

Za postavljanje pločica potreban vam je rezač pločica, ručni ili električni, namenjen za precizno sečenje pločica na potrebne dimenzije. Gumeni čekić koristite za nežno udaranje pločica za bolje uklapanje bez oštećenja.

Za mešanje lepka za pločice možete upotrebiti i električnu bušilicu sa odgovarajućim nastavkom, a za ravnomerno nanošenje lepka za pločice koristite zupčastu gletericu.

Sunđer i kanta za vodu nisu alat ali su zaista neophodni za čišćenje viška lepka i fug mase sa pločica i to obavezno radite pre nego što se stvrdnu.

Foto: Depositphotos

Zašto je korisna ugaona brusilica?

Ugaona brusilica je veoma praktičan višenamenski električni alat koji se koristi za sečenje, brušenje, poliranje i uklanjanje materijala odgovarajućim rotirajućim diskovima. Diskovi se izrađuju od abrazivnog materijala, kao što su metal i dijamant. Ugaone brusilice mogu biti različite snage, a za preuređenje kupatila dovoljni su i manji prenosni modeli.

Njihova višestruka namena omogućava da ih koristite i pri skidanju starih pločica, maltera i fug mase, za sečenje nepotrebnih metalnih cevi, nosača i vijaka. Zatim za uklanjanje neravnina sa podova i zidova kako bi se obezbedila ravna i glatka površina za postavljanje novih pločica.

Ugaone brusilice mogu se koristiti i za precizno sečenje pločica na potrebne dimenzije i oblike. Kada radite sa ugaonom brusilicom budite pažljivi i obavezno koristite zaštitne naočare i rukavice.

Opremanje kupatila

Za opremanje kupatila možete konsultovati dizajnera, ali je najbolje da sami stvorite sliku onoga što želite i onda pristupite izboru pločica, sanitarija, rasvete… Prioritet neka imaju kvalitet, funkcionalnost, dopadljiv izgled i dobra iskorišćenost prostora.

Pločice

Pločice za kupatilo se izrađuju od više vrsta materijala, ali su keramičke pločice najčešći izbor. U trendu su pločice velikih formata, pravougaonih ili višeugaonih oblika. Boje su svetlije jer oživljavaju prostor i bolje sakrivaju tragove prskanja vode.

Sanitarije

Ako imate dovoljno prostora u kupatilu možete postaviti neki od novijih modela kade, koje su obično samostojeće i mogu stajati bilo gde u kupatilu. Češće se ugrađuju tuš kabine i tuš stakleni paneli. Možete ih postaviti direktno na pločice radi jednostavnijeg korišćenja.

Foto: Pexels

Radi uštede prostora umesto starih modela wc šolja i vodokotlića postavljaju se novi modeli kao monoblok ili wc šolje postavljene na zid.

Novi modeli lavaboa obično nemaju otvore za slavinu, jer se slavine najčešće postavlja na zid, a lavabo može imati slobodniji dizajn, sa ili bez stuba, kao nadgradni, ugradni ili u kompletu sa ormarićem.

Tehnološki dodaci i rasveta

Karakteristika novih sanitarija su tehnološki dodaci koji im daju novu funkcionalnost. Tuš kabine i kade mogu imati digitalne kontrole za podešavanje temperature vode, jačinu mlaza i čak osvetljenja. A wc šolje imaju automatsko ispiranje, senzore pokreta za otvaranje poklopca i grejanje sedećeg dela.

LED osvetljenje štedi energiju i pravi čaroliju od vašeg kupatila i može se kontrolisati preko interneta i pametnih telefona. Ogledala u kupatilu imaju dodatne funkcije kao što je ugrađeno osvetljenje, anti-magleni premaz, senzor za regulisanje toplote u kupatilu.

Ne zaboravite sušače za kupatilo

Kada planirate opremu nemojte izostaviti sušače za kupatilo, namenjene za sušenje vazduha, peškira i odeće. Smanjuju vlagu i omogućavaju brzo sušenje mokrih peškira, što sprečava neprijatan miris i povećava higijenu.

Sušači za kupatilo mogu se grejati na struju ili biti povezani na sistem grejanja, a postoji i kombinacija ova dva načina koja omogućava njihovo korišćenje tokom cele godine.

Ugrađivanje sušača za kupatilo predviđeno je za zid ili plafon, a mogu biti i u vidu manjih pokretnih uređaja koji rade na struju i postavljaju se bilo gde u kupatilu.

Sušači za kupatilo su korisni i za održavanje prijatne temperature u kupatilu, a na njima se mogu sušiti i manji komadi odeće.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;