INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

NILM - neinvazivne tehnologije za merenje potrošnje električne energije u domaćinstvima

29.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Neinvazivni monitoring potrošnje u objektima - NILM (Nonintrusive Load Monitoring ili Nonintrusive Appliance Load Monitoring) jeste proces analize promena u naponu i potrošnji u jednom objektu ili delu objekta (uglavnom se odnosi na kuće i stambene jedinice u zgradama).

NILM tehnologija služi zato da odredi potrošnju pojedinačnih uređaja i identifikuje eventualna odskakanja od prosečne potrošnje energije precizirajući koji je izvor veće potrošnje.

NILM je nastao kao težnja da se monitoring u domaćinstvima pojednostavi što više da bi se potrošači lakše opredelili za kontrolu potrošnje. U SAD domaćinstva troše oko 37% proizvedene električne energije i zato je interes države da što više smanji potrošnju u ovom sektoru.

NILM se sastoji od jednog mernog uređaja za celo domaćinstvo koji je povezan sa softverom u posebnom uređaju ili PC-u kako bi dobijene podatke predstavio korisniku.

Sistem vrši monitoring signala u elektro provodnicima. Ovaj signal se zatim procesuira za da dalju obradu i analizu kroz logaritme koji određuju koji uređaj je uticao na promenu potrošnje, istovremeno upoređujući dobijene podatke sa bibliotekom "potpisa" signala svih uređaja u domaćinstvu.

Ipak, čak i NILM tehnologija zahteva određeni trening period za korisnike. Glavni problem sa uvođenjem monitoringa u domove jeste to što je potrebno odrediti kom uređaju pripada koji signal u elektro instalacijama. Ovaj proces zahteva vreme i "okupaciju" stana od strane stručnjaka koji treba da podese sistem prema parametrima jedne stambene jedinice.

Sada su već u toku i testovi za NILM tehnologije koje kompletnu instalaciju mogu završiti u toku samo jedne posete domaćinstvu. Istraživači procenjuju da će takav sistem moći da košta koliko i prosečan NILM u SAD - oko 200 dolara po domaćinstvu (o ovome vidi više na linku ispod).

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;