INFONET-468X60-BANNER

Uređenje predsoblja

15.09.2010. | Katalog NAMEŠTAJ

Predsoblja nisu samo mesta prolaza. Ona učestvuju u stvaranju atmosfere doma. Pošto služi drugim prostorijama u kući, predsoblje može preuzeti njihov stil ili im suprotstaviti svoj sopstveni stvarajući sa njima interesantnu celinu. Često uzak, ovaj prostor idealan je za jednostavne dekoracije (uz pomoć jednog akcenta kao što je tepih ili slika ili komad nameštaja).   

Druge prostorije u domu poseduju dubinu i koriste svetlost dana, što najčešće nije slučaj sa predsobljem. U tom smislu, stvoriti igru svetlosti i dubinu uz pomoć ogledala i igati se sa kontrastima boja, odličan je način da se ovaj prostor istakne. Predsoble, pošto je često skučeno i tamno, generalno zahteva više mašte nego druge prostorije.

Ne postoji preporučljiv stil. Naprotiv, u ovom prostoru može se maksimalno koristiti mašta i originalnost i može se zabaviti pri opremanju. Ono što se ipak često preporučuje jeste korišćenje svetle boje. Ukoliko se koristi jaka, živa ili čak tamna boja, zašto da ne - sve je moguće, bilo bi preporučljivo da se koristi samo na jednom zidu.

Predsoblje se može iskoristiti kako za skladištenje određenog broja stvari, možda se čak može napraviti mali radni prostor ili jednostavno stvoriti lep i pristupačan prolaz. Njegova dužina se lako može iskoristiti stvaranjem sopstvene galerije slika ili fotografija porodice ili pejzaža sa letovanja...

Nameštaj koji zauzima mnogo mesta za prolaz ili koji je taman i masivan čini ovu prostoriju mračnom i nepristupačnom. Klasični držači kaputa koji se kače na zid daju loš efekat. Oni vizuelano opterećuju prostoriju. Predsoblja su skučeni prostori koji ne podnose zatrpanost nameštajem i nered. Dakle, kaputi, cipele i gomile papira - sve treba složiti u plakare, van vidokruga.

Ako visina to dozvoljava, predsoblje je idealno mesto za spušteni plafon koji krije pregrade za sanduke, pletene korpe ili kutije sa sitnicama ili za kofere.

Prostrano predsoblje može se pretvoriti u garderobu uz pomoć ugradnih plakara kojih sada i na našem tržištu ima u različitim stilovima, različitih dekora, boja i efekata.

Predsoblje se može učiniti vizuelno većim veštim korišćenjem boja. Zid se može „razbiti“ horizontalno, na 1 – 1,5m od poda, gornji deo se ofarba svetlijom, donji deo tamnijom bojom. Može se dodati treća, tamna boja, kao linija između ova dva dela. Ako se ofarbaju i ulazna vrata na isti način, sa horizontalnom podelom na istoj visini, ona će se stopiti sa dekorom. Ovo će vizuelno povećati predsoblje. Što se plafona tiče, najbolje je da se ostavi beo ili se treba opredeliti za neku veoma svetlu boju. Intenzivna boja na plafonu snižava prostor.

Ukoliko se zidovi predsoblja oblažu tapetama, može se izabrati dezen sa vertikalnim linijama: one će stvoriti utisak visine. Mogu se koristiti i poster tapete. Zašto da ne? Ovaj mali prostor je idealno mesto za eksperimentisanje sa dekorom.

Veći broj ramova ili ogledala različitih veličina može se rasporediti dužinom predsoblja, na oko 1,5m visine. To će stvoriti utisak prostora zahvaljujući perspektivi. Ovo se može kombinovati sa jednom od prethodne dve predložene varijante dekorisanja prostora ili se može samostalno primeniti.

Ako predsoblje mora da se koristi za odlaganje stvari, treba voditi računa da one ne uguše prolaz. Za prolaz treba predvideti oko 80cm širine.

Ako ima dovoljno prostora u širini, može se postaviti ljupka komoda. Bilo bi savršeno kad bi ona bila u visini gde se razdvajaju boje ako se koristi taj način ukrašavanja zidova.

Za biblioteku u predsoblju treba predvideti najmanje 1m širine – 80cm za prolaz i 20cm za police.


 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;