INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Najveći fudbalski stadion na svetu gradi se za Svetsko prvenstvo 2030.

27.08.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Grand Stade Hassan II, najnoviji projekat u oblasti sportskih objekata, biće smešten u blizini Kazablanke u Maroku i postaće najveći fudbalski stadion na svetu. Dizajniran je u saradnji renomiranih stručnjaka za stadione iz kompanije Populous i arhitektonskog studija Oualalou + Choi.

Grand Stade Hassan II

Budući najveći stadion na svetu (Foto: Oualalou+Choi/Populous)

Projekat će služiti kao jedno od glavnih mesta za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu 2030. godine, koje će zajednički organizovati Maroko, Portugal i Španija.

Inspirisan tradicionalnim marokanskim okupljanjem poznatim kao Moussem, stadion će imati oblik velikog šatora. Ovo podseća na dizajn stadiona u Kataru, koji je inspirisan beduinskim šatorima. Grand Stade Hassan II moći će da primi 115.000 gledalaca, čime će nadmašiti kapacitet najvećeg sportskog stadiona u Sjedinjenim Američkim Državama, koji prima 107.601 posetilaca.

Grand Stade Hassan II

Stadion će imati oblik šatora (Foto: Oualalou+Choi/Populous)

Spoljašnjost stadiona biće prekrivena aluminijumskom rešetkom koja omogućava prirodno provetravanje i pruža hlad tokom toplih dana. Dizajn uključuje 32 stepeništa koja formiraju kapije, okružene zelenilom na povišenim platformama, što će doprineti estetskoj vrednosti i ekološkoj održivosti objekta. Na stadionu će se nalaziti i botaničke bašte, koje će dodatno oplemeniti prostor.

Grand Stade Hassan II

Novi stadion će doprineti sportskom i kulturnom životu Maroka (Foto: Oualalou+Choi/Populous)

Pored toga što će služiti kao glavni stadion za Svetsko prvenstvo, Grand Stade Hassan II biće i domaći teren za dva lokalna fudbalska kluba, čime će postati centralno mesto za sportska dešavanja u regionu. Lokacija stadiona je u gradu El Mansouria, na parceli od 100 hektara, u blizini Kazablanke.

Iako planirano vreme završetka izgradnje još nije poznato, stadion će svakako biti završen do 2030. godine, pre početka Svetskog prvenstva.

Grand Stade Hassan II

Grand Stade Hassan II moći će da primi 115.000 gledalaca (Foto: Oualalou+Choi/Populous)

Tarik Oualalou, vodeći arhitekta projekta, istakao je da je Grand Stade Hassan II ima korene u marokanskoj kulturi koja kombinuje tradiciju sa savremenim izražajem. Prema njegovim rečima, stadion predstavlja veliki prostor otvoren prema svetu, uz poštovanje prirode koju čuva.

Grand Stade Hassan II ne samo da će biti arhitektonsko remek-delo u obliku šatora, već će i značajno doprineti sportskom i kulturnom životu Maroka, spajajući tradicionalne vrednosti sa modernim dizajnom i ekološkom održivošću.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...

;