INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Luksuzne 3D štampane kuće osvajaju SAD

24.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Icon, lider u oblasti 3D štampane arhitekture, razvija svoju naprednu tehnologiju prelazeći iz ponude za uže tržište u glavne tokove građevinske industrije sa svojim najnovijim projektom luksuznih stambenih objekata u Teksasu.

Wimberly Springs

Planirani izgled kuća (Foto: Icon)

Kada su prvi put počeli da se grade 3D štampani objekti, pretpostavljalo se da će u pitanju biti samo jednostavne i jeftine kuće. Međutim, Icon je pokazao da su kupci pored takvih građevina spremni da pređu na veće i luksuznije 3D štampane domove sa projektima kao što su East 17th St i Wolf Ranch.

Oko 64km južno od Austina, u Teksasu, nalazi se projekat Wimberly Springs, u istoimenom naselju. Kada bude završen, imaće osam kuća, od kojih će svaka imati četiri ili pet spavaćih soba i do 371 kvadratni metar stambenog prostora.

Wimberly Springs

Prepoznatljiva rebrasta struktura 3D štampanih zidova (Foto: Icon)

Dizajn kuća potpisuju Icon i Bjarke Ingels Group (BIG), a svaki od četiri dostupna nacrta izgleda prostrano i otvoreno. Dekor je pažljivo osmišljen sa prigušenim bojama, a prepoznatljivi rebrasti zidovi otkrivaju da je reč o 3D štampanom projektu.

Kuće će imati prozore od poda do plafona, kvarcne radne ploče, kuhinjske aparate od nerđajućeg čelika i samostojeće kade u kupatilima.

Wimberly Springs

Kuće će imati kvarcne radne ploče i kuhinjske aparate od nerđajućeg čelika (Foto: Icon)

Icon navodi da je naselje Wimberly Springs udaljeno 4,8km od centra grada Wimberley i u neposrednoj blizini staza za pešačenje, kupališta, golf terena, vinarija, renomiranih restorana, prodavnica i još mnogo toga. Živopisni Wimberly Springs je smešten blizu čempresa koji okružuju potok Cypress Creek, pružajući savršeno mesto za miran boravak ili odmor.

Wimberly Springs

Predviđeni su prozori od poda do plafona (Foto: Icon)

Radovi na izgradnji su već počeli, a proces gradnje je sličan prethodnim projektima 3D štampanih kuća. Veliki 3D štampač gradi konstrukciju osnovnog skeleta svake kuće na licu mesta, tako što izbacuje smešu nalik cementu u slojevima. Nakon toga, građevinski radnici postavljaju krov, prozore i ostale potrebne elemente.

Wimberly Springs

Naselje će biti savršeno za porodični baravak ili odmor (Foto: Icon)

Icon ističe da 3D štampana gradnja obezbeđuje odličnu termoizolaciju i otpornost na jake vetrove.

Početna cena ovih kuća biće oko 800.000 američkih dolara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;