INFONET-468X60-BANNER

Airiva: Vertikalni vetroturbinski zid za budućnost obnovljive energije

20.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Dizajner Joe Doucet je još 2021. godine predstavio koncept zida koji generiše energiju, a sada je taj koncept postao stvarnost lansiranjem Airiva sistema, modularnog vetroturbinskog zida namenjenog instalaciji na gradskim zgradama i infrastrukturi.

Foto: Airiva

Airiva sistem je dizajniran da dopuni, a ne da konkuriše drugim tehnologijama obnovljive energije. Sistem se sastoji od jedinica koje zauzimaju prostor od 2,1x2,1x1,05m, što ga čini prevelikim za stambene instalacije. Najbolje lokacije za Airiva sistem su kampusi kompanija i univerziteta, luke i aerodromi koji mogu da prime veće instalacije.

Inovativni dizajn

Svaka Airiva jedinica je sastavljena od dva segmenta, sa četiri vertikalne turbine u svakom segmentu. Ovaj modularni sistem je dizajniran da bude skalabilan i pametan, integrisan u arhitekturu i infrastrukturu urbanih i prigradskih područja, čime se čista energija približava mestima gde živimo i radimo. Joe Doucet i njegov tim su isprobali 16 različitih konfiguracija pre nego što su se odlučili za spiralni dizajn koji je najefikasniji.

Energetska efikasnost

Jedna jedinica sa osam turbina je sposobna da proizvede oko 2.200kWh energije godišnje. Iako to nije ogromna količina, ipak može značajno smanjiti račune za struju. Prosečna američka kuća bi zahtevala pet takvih jedinica da bi zadovoljila sve energetske potrebe.

Foto: Airiva

Komercijalizacija i budućnost

Kompanija je još u fazi izrade prototipa, ali očekuje se da će započeti pilot testiranje u drugoj polovini ove godine, pre nego što počne sa primanjem narudžbi 2025. godine. Airiva je već postavila ciljanu konkurentnu cenu na domaćem i međunarodnom tržištu, u odnosu na druge manje izvore distribuirane energije. Predstojeća pilot testiranja će otkriti tačne podatke koji će podržati ove tvrdnje.

Airiva predstavlja inovativan pristup korišćenju vetroenergije u urbanim sredinama, omogućavajući modularno i skalabilno rešenje koje može značajno doprineti smanjenju energetskih troškova i unapređenju održive energije u urbanim sredinama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;