INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hladni krovovi - uvod, prednosti, saveti i proračun uštede energije (CRRC)

06.02.2010. | CRRC

Hladni krovovi, kosi ili ravni, određeni su pre svega karakteristikama krovnog pokrivača, i postaju sve značajniji kako raste svest o uticaju krovova na životnu sredinu (potražite više o ovoj temi na ovom sajtu).

Savet za procenu proizvoda za hladne krovove - CRRC (Cool Roof Ratin Councile) na svom sajtu daje opšti pregled, prednosti, ali i spisak proizvoda na tržištu koji doprinose energetskoj efikasnosti krovova i smanjenju efekta vrelih ostrva. 

Napomena: ovaj tekst je prevod sa CRRC sajta.

Šta je hladan krov?

Hladni krovovi su oni koji reflektuju sunčevu toplotu i emituju apsorbovanu temperaturu nazad u atmosferu. Krov doslovce ostaje hladniji i smanjuje količinu toplote koju prenosi u objekat na kom se nalazi. Zeleni krovovi ili krovovi sa balastom (šljunak ili betonske ploče) ne spadaju u hladne krovove. Svi drugi tipovi krovnog pokrivača mogu postati hladni krovovi uz upotrebu savremenih materijala i tehnologija.

Zamislite da nosite belu ili crnu majicu po vrućem danu. Biće vam svežije u beloj majici zato što odbija više sunčevih zraka i apsorbuje manje toplote. Isti princip važi i za hladne krovove, međutim, hladan krov ne mora biti beo.

Postoji veliki broj proizvoda koji koriste tamnije pigmente koji imaju visok stepen refleksije na granici infracrvenog (nevidljivog) dela spektra sunčeve svetlosti (cool color - hladna boja). Zahvaljujući ovim tehnologijama postoje krovovi koji odbijaju toplotu ali imaju širok spektar boja.

Dve osnovne karakteristike koje određuju hladnoću krova jesu solarna refleksivnost SR (solar reflectance) i toplotna emisija TE (thermal emittance). Obe vrednosti se rangiraju na skali od 0 do 1, gde je jedan najviša vrednost refleksije ili emisije.

CRRC meri ove dve vrednosti za proizvode namenjene oblaganju krovova, i to na osnovu početnih karakteristika proizvoda i vrednosti koju imaju nakon tri godine tokom kojih su izloženi vremenskim prilikama.

CRRC objavljuje rezultate na internetu (online) u katalogu - Rated Products Directory. Ovaj katalog je dostupan svima, potpuno besplatno, i dozvoljava mogućnost upoređivanja izmerenih SR i TE vrednosti za različite tipove proizvoda ili jedan tip proizvoda različitih proizvođača (više o ovome u drugom tekstu na ovom sajtu Tipovi proizvoda za oblaganje hladnih krovova ocenjeni od strane CRRC-a - link na kraju teksta).

Prednosti hladnih krovova su brojne:

1. Povećanje ekološkog faktora održivosti, tj. vaš objekat biće “zeleniji”:

  • smanjenje računa za hlađenje prostora
  • povećanje unutrašnjeg komfora i izbegavanje korišćenja klima-uređaja tamo gde već ne postoje
  • smanjenje kapaciteta i produžetak veka sistemu klimatizacije usled manjeg opterećenja
  • smanjenje troškova za održavanje i produženje upotrebnog veka krova, čime se izbegavaju troškovi popravki i smanjuje otpad.

2. Ispunjenje građevinskih standarda.
3. Pozitivno utiče na efekat vrelih ostrva (Urban Heat Island Effect).
4. Doprinosi estetici krovom koji traje i zadržava svoje karakteristike (pa i izgled)
5. Povraćaj sredstava (tamo gde je ovo regulisano propisima).
6. Indirektne prednosti date su u PDF dokumentu (link potražite na sajtu CRRC-a - Indirect Benefits)

Hladan krov može znatno smanjiti utrošak energije za hlađenje i povećati nivo komfora. Prosečno smanjenje troškova za hlađenje iznosi od 7 do 15%.

Kada ljudi požele da učine svoj dom ekološkijim, hladan krov neće biti prvo što im padne na pamet. Međutim, neki građevinski standardi za zelenu gradnju ocenjuju i implementaciju hladnog krova (npr. LEED koji izdaje USGBC).

 

Koji je pravi krovni pokrivač za vašu kuću ili poslovni objekat?

Iako CRRC ne može da preporuči određeni proizvod, može da da opis nekih karakteristika na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora krovnog pokrivača, kao i opis tipova proizvoda za oblaganje krovova koji su trenutno ocenjeni u CRRC programu (ovaj opis potražite na našem sajtu na linkovima na kraju teksta).

Pad krova

Svi krovovi se dele u dve uopštene kategorije:

  • ravni krovovi - sa padom manjim od 5-6%
  • kosi krovovi sa nagibom od 5-6% ili više

U CRRC katalogu naglašeno je za koji pad krova je proizvod namenjen (za samo jedan ili za oba tipa kosine). Takođe, CRRC preporučuje da se raspitate kod svog izvođača, stručnjaka za krovove ili arhitekte, koja krovna obloga bi bila najpodesnija za vaš objekat (prema lokaciji, budžetu, tipu zgrade, dostupnim rešenjima, tehničkim zahtevima, itd).

Klima

U većini klimatskih zona širom sveta hladni krovovi mogu znatno da smanje potrošnju energije za hlađenje. Međutim, shodno tome, oni mogu tokom zime da povećaju zahteve objekta za energijom koja je potrebna za grejanje tokom zimskih meseci.

Ovo povećanje troškova u zimskim mesecima obično je neznatno u odnosu na količinu koja će biti ušteđena tokom leta. Naime, zimi je sunce svejedno veoma nisko, i osunčanost traje kratko u toku dana, pa bi apsorpcija njegove toplote svejedno bila daleko manja nego leti.

Pored ovoga, tokom zime sneg i led u dužem ili kraćem periodu često pokrivaju krov što ionako dodatno smanjuje apsorpciju sunčeve toplote (ovo važi u većini slučajeva i na severu SAD, gde je klima zimi daleko oštrija nego u Srbiji, a zime traju duže).

Prilikom izbora krovnog pokrivača važno je uzeti u obzir karakteristike klimatske zone gde se objekat nalazi (makro i mikro) kako bi se odredila tačna vrednost koju bi hladan krov uštedeo.

Postoje dva online kalkulatora (Cool Roof Calculator) koji procenjuju količinu ušteđene energije i možete im pristupiti preko interneta:

  • DOE Cool Roof Calculator - link 
  • EPA Cool Roof Calculator - link  

Ostali linkovi:

  • CRRC - http://www.coolroofs.org 
  • Tipovi proizvoda za oblaganje hladnih krovova ocenjeni od strane CRRC-a - link
  • SRI (Solar Reflectance Index) – lična karta krova - link 


 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;