INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mašina koja reciklira građevinski materijal

30.01.2018. | Greg Beach | Inhabitat

Da li ste znali da su zgrade odgovorne za 39 odsto emisije ugljenika u SAD? Arhitekta Chris Maurer iz Studija redhouse je rekao za Inhabitat da voli što je arhitekta, ali se teško miri sa tom cifrom. U vezi sa tim, tačnije da bi smanjio koliko toliko i ublažio uticaj građevinske industrije na emisiju CO2, Maurer se udružio sa NASA, MIT i University of Akron. Cilj je bio kreiranje „Biocycler“ odnosno mobilne mašine koja bukvalno reciklira stare zgrade. Mašina će koristiti žive organizme, a ne lepak, kako bi se povezao građevinski otpad u trajne opeke koje se mogu koristiti za izgradnju potpuno novih objekata.

Slika 1. Mašina koja reciklira građevinski materijal (foto: Keith Hayes/redhouse studio)

Maurer je inspiraciju da kreira „Biocycler“ delimično našao u iskustvu, jer je bio u prilici da bude na mestima rušenja po čitavom Klivlendu. „Mi radimo mnoge projekte adaptacije starih zgrada, gde nekada otpad od rušenja bude prilično obiman", rekao je on. Tokom projektovanja/ponovne gradnje na Kent State University, tim je bio zapanjen koliko je otpada njihov projekat proizveo. „Sami smo ostavili materijal na deponiji", rekao je Maurer. „Bilo je teško to učiniti i videti taj gubitak, ali nije bilo ekonomski izvodljivog načina korišćenja materijala."

Slika 2. Mašina koja reciklira građevinski materijal (foto: Keith Hayes/redhouse studio)

„Biocycler“ bi to mogao da promeni. Studio redhouse planira da eksperimentiše sa micelijumom gljiva i mikrobima koji proizvode kalcit i da od toga napravi materijale za izgradnju i vezivanje koje bi koristio „Biocycler“. Maurer objašnjava da se „može napraviti simbioza mikroba i gljiva koji će se hranili jedni drugima ali i da rade na korišćenju mikroba kao bio-signala koji će nam reći stvari o strukturi i kvalitetu vazduha u njima". Uključivanje zrele gljive (tj. pečurke) može služiti dodatnoj svrsi, a to je proizvodnja hrane. „Želimo da proizvodnja pečuraka bude glavna aktivnost a biomaterijali sekundarni proizvod", rekao je.

Slika 3. Mašina koja reciklira građevinski materijal (foto: Keith Hayes/redhouse studio)

Studio redhouse trenutno vodi „Kickstarter kampanju“ za finansiranje projekta koji će pružiti dokaze o konceptu. „Istina je da smo već reciklirali zgrade, ili bar materijale", rekao je Maurer. „Kickstarter će dovesti do stvaranja mobilne jedinice koja će odrađivati ove procese i približiti se izgradnji celokupnih objekata iz otpada." Redhouse je već konstruirao i testirao opeke i panele napravljene od recikliranih materijala, kao i neke prototipove modela i nada se da će završiti konstrukciju u punoj veličini u 2018. godini.

Pre početka vođenja Studija u Klivlendu od 2014. godine, Maurer je bio direktor u studioMDA u Malaviju i MASS Design Group u Ruandi, gde je otišao da u potpunosti shvati vrednost i potencijal održive gradnje. „U Africi smo morali da inoviramo sa ograničenim resursima", rekao je Maurer.

Redhouse je radio za komercijalne klijente, kao što je Hulett Hotel u Klivlendu, ali je takođe razvijao i humanitarne projekte koji se tiču izgradnje, kao što je „Bioshelter“ - montažna kuća koja smanjuje otpad a uz to obezbeđuje sigurnost u hrani i ekonomske mogućnosti kroz useve koji rastu na licu mesta. Kao i većina projekata ovog Studija, tako je i „Bioshelter“ zamišljen da bude što samoodrživiji.

Slika 4. Mašina koja reciklira građevinski materijal (foto: Keith Hayes/redhouse studio)

Promena ponekad može biti neprijatna za potrošača, naročito ako sadrži pojmove „gljive" i „mikrobi". Međutim, Maurer veruje da je došlo vreme za novo rešenje globalnih problema. „Ljudi se bude sa činjenicom da lekovi poput antibiotika i sanitarija mogu biti opasni i da žele „prave“ vrsta mikroba oko sebe." Slično tome, biološki građevinski materijali takođe mogu biti „probiotični“. „Postoje mnogi organizmi koji se mogu koristiti u biomaterijalima, koji se prirodno bore protiv patogena", rekao je i dodao da ih želi u svom timu.

Slika 5. Mašina koja reciklira građevinski materijal (foto: Keith Hayes/redhouse studio)

Da bi projekat bio ambiciozan kao „Biocycler“, ključna je saradnja. „Arhitektura je po prirodi kolaborativna", rekao je Maurer. „Kroz našu mrežu inovacija inspirisanih prirodom (biomimikrija), gde smo sarađivali sa inženjerima, shvatili smo i prednosti rada sa biolozima". Redhouse sarađuje sa naučnicima iz NASA-e i MIT-a kako bi se stvorio „Biocycler“, koji bi mogao biti samo početak revolucije sa pametnim, živom građevinskim materijalima. „Kada razmatrate moguće karakteristike materijala - bioluminescenciju, zaštitu od zračenja, samočišćenje, zaštitu od patogena itd., ovo zvuči kao naučna fantastika, ali zapravo nismo toliko daleko od nekih od njih", rekao je. Sa dokazom koncepta „Biocycler“, Studio redhouse će nas odvesti još jedan korak dalje u ovu održivu bio-budućnost.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;