INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Klimatizacija u zdravstvenim ustanovama: Ugodna klima u zoni nege i posete

15.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Za proces ozdravljenja i komfor pacijenata potrebno je obezbediti dovoljan broj izmena vazduha u sobama, što se u idealnom slučaju postiže pomoću klima komora, jer se samo otvaranjem prozora ne postiže željeni rezultat. Kako bi se obezbedio najviši stepen komofora za pacijente i posetioce, sistem za ventilaciju i klimatizaciju mora da radi tiho i bez stvaranja promaje.

Higijenski besprekoran vazduh predstavlja osnov za brz oporavak

Higijenski besprekoran vazduh predstavlja osnov za brz oporavak (Foto: TROX)

Klima koja doprinosi boljem učinku

Ukoliko se ne predvidi mašinska ventilacija u radnom području, to bi značilo štednju na pogrešnom mestu, jer je dokazano da dovoljne količine svežeg vazduha povećavaju motivaciju i učinak ljudi.

Zona nege pacijenata

Higijenski besprekoran vazduh u dovoljnoj količini predstavlja osnov za brz oporavak. Zbog toga kvalitatan sistem za ventilaciju i klimatizaciju predstavlja značajnu prednost među bolnicama, jer se njime obezbeđuje visok stepen zadovoljstva pacijenata. Inovativni elementi za distribuciju vazduha sa podesivim usmerivačima obezbeđuju efikasno smanjenje brzine vazduha, a time i vazduh sa slabim turbulencijama čime se pospešuje osećaj ugodnosti kod pacijenata.

U mnogim zemljama npr. u Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Srbiji, Makedoniji i SAD dozvoljena je primena sistema vazduh-voda, kao što su indukcioni uređaji. Oni naravno ispunjavaju stroge higijenske zahteve po pitanju održavanja.

Indukcioni uređaji DID-E su razvijeni posebno kako pacijenti ne bi bili ometani tokom sna. Mešanje vazduha u bolničkoj sobi doprinosi komforu, bez buke. TROX je indukcionim uređajem DID-E koncipirao jedinicu sa jednosmernim istrujavanjem, koja je kao stvorena za ugradnju u bolničke sobe i to nevidljivo u delu spuštene tavanice (u zavisnosti od standarda i smernica koji važe u dotičnoj zemlji).

Serija DID-E stoji na raspolaganju u šest veličina sa protokom od 36 do 281m3/h i kapacitetima hlađenja/grejanja do oko 1,7kW i namenjena je efikasnoj klimatizaciji manjih ili većih soba.

Rešetke X-Grille predstavljaju spoj funkcionalnosti i estetike u dopadljivom dizajnu. Simetrično formirane lamele su središnje pozicionirane, mogu se podešavati pojedinačno ili zajedno, sa akustički i aerodinamički optimizovanim karaktiristikama. Rešetke se lako mogu skinuti i očistiti.

Automatski ventilacioni ventil ATVC-100 je uređaj za recirkulacioni vazduh sa električnim pogonom, koji služi za brzu izmenu vazduha i odvlaživanje u vlažnim sredinama. U normalnom položaju je zatvoren ili malo otvoren, a povećana količina vazduha se odvodi samo onda kada se zatvori odgovarajući preklopni kontakt pomoću prekidača za svetlo.

Kvalitetan vazduh u prostoriji pospešuje radni učinak preko 5%

Kvalitetan vazduh u prostoriji pospešuje radni učinak preko 5% (Foto: TROX)

Radno područje

Ventilacija čekaonica, soba za sastanke i kancelarija u upravi nije zakonom propisana. Naučnici su, međutim, odavno dokazali da kvalitetan vazduh u prostoriji pospešuje radni učinak: moguće je povećanje učinka i preko 5%. Pritom je od posebnog značaja da klima komora pre svega radi tiho i bez stvaranja promaje.

Investicija u sanaciju postojećeg sistema za ventilaciju i klimatizaciju se isplati već i zbog toga što je privredni efekat kvalitetne klime u prostorijama i visokog kvaliteta vazduha nesporan. Istraživanja pokazuju da ukoliko je novostvorena vrednost manja samo za jedan procenat, to bolnicu košta više nego godišnji tekući troškovi za sistem grejanja i klimatizacije.

Indukcioni uređaj DID632 osvaja svojom novom geometrijom i rasporedom mlaznica. Već kod malih protoka ostvaruje se visok kapacitet hlađenja (maksimalno 2.500W pri 250m3/h). Na taj način se obezbeđuju prijatno male brzine strujanja u zoni boravka (u zavisnosti od standarda i smernica koji važe u određenoj zemlji).

Vrtložni difuzori serije TDV SilentAIR ostavljaju snažan utisak zahvaljujući velikim protocima uz nizak nivo buke. Vrtložno i horizontalno istrujavanje dovodnog vazduha i visoki stepen indukcije doprinose brzom izjednačavanju temperature i brzom smanjenju brzine istrujavanja. Proizvode se u kvadratnoj i okrugloj konstrukciji.

TROX prigušivači zvuka idealno dopunjuju postojeće prigušenje sistema za ventilaciju. Buka je uzrok mnogih oboljenja i svakako nije nešto na šta se čovek može navići. Obrada akustičkih nadražaja predstavlja, naime, fiziološki najintenzivniju delatnost u poređenju sa obradom drugih vrsta nadražaja. Stoga je potrebno svesti buku u sistemima klimatizacije i ventilacije na onu meru koja neće biti štetna. U tu svrhu se u ventilacione kanale ugrađuju prigušivači zvuka.

TROX - Vaš partner za opremanje objekata sa najstrožim higijenskim zahtevima

Iskustvo i znanje kompanije TROX u kombinaciji sa kvalitetnim, inovativnim proizvodima vode Vas brže do cilja.

Opremanje objekta (Foto: TROX)

  1. Klima komore
  2. Plafonski moduli za operacione sale sa apsolutnim filterskim panelima
  3. Apsolutna filterska kućišta
  4. Protivpožarne klapne sa TROXNETCOM
  5. Uređaji za regulaciju protoka vazduha sa EASYLAB
  6. Vrtložni difuzori
  7. Uređaji za regulaciju protoka vazduha
  8. Mlaznice
  9. Ventilacione rešetke
  10. Ventilacioni ventili (izvlačenje)
  11. Cilindrični prigušivači
  12. Kanalski demperi
  13. Klapne za kontrolu dima
  14. Ventilatori za odimljavanje
  15. X-Fans krovni ventilatori za odimljavanje
  16. X-Fans impulsni mlazni (jet) ventilatori

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;