INFONET-468X60-BANNER

Arhitektonski podvig u Oslu: Zgrada bez računa za ventilaciju, grejanje i hlađenje

08.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U Oslu, na prostoru nekadašnjeg parkinga koji se transformiše u pešačku zonu, nikla je nova zgrada mešovite namene koja se izdvaja svojom jedinstvenom sposobnošću da eliminiše potrebu za tradicionalnim HVAC sistemima. Dizajniran od strane firme Snøhetta, ovaj objekat je postavio ambiciozne ciljeve da ne koristi električnu energiju za grejanje, hlađenje ili ventilaciju, a rezultati do sada pokazuju da su ovi ciljevi ostvarivi.

Foto: Snøhetta

Zgrada je strateški pozicionirana kako bi štitila obližnji javni trg od vetra, dok istovremeno dozvoljava prolaz sunčeve svetlosti. Korišćenjem prirodne ventilacije i specifičnog dizajna koji uključuje senzore za nadgledanje temperature, CO2 i kiseonika unutar, te vremenskih uslova i pravca vetra spolja, zgrada efikasno koristi prirodne resurse. Otvori za ventilaciju se automatski otvaraju na suprotnim stranama zgrade i stvara se pritisak koji vuče svež vazduh kroz prostorije.

Geotermalna energija služi kao primarni izvor za regulisanje temperature unutar zgrade. Toplotne pumpe i bunari koriste konstantne temperature iz dubine zemlje za grejanje ili hlađenje vode koja zatim cirkuliše kroz cevi u betonskim podovima i zidovima od gline. Ovaj sistem omogućava da toplota direktno greje ljude u prostoriji, što je efikasnije u poređenju sa tradicionalnim sistemima koji zagrevaju vazduh.

Foto: Snøhetta

Jedna od ključnih prednosti ovakvog sistema je u tome što izbegava korišćenje tradicionalnih HVAC sistema koji nisu samo skupi po pitanju potrošnje energije, već i po pitanju ugljeničnog otiska. Dodatno, odsustvo kanala za ventilaciju na plafonima čini kancelarijski prostor vizuelno prostranijim i svetlijim.

Vodeći arhitekta ovog projekta Ana Cecilija Haug, iz kompanije Snøhetta koja je dizajnirala zgradu, ističe i značaj održavanja prirodne veze sa spoljašnjim okruženjem, navodeći da je važno da ljudi osećaju vremenske promene, što dodatno doprinosi prirodnosti prostora.

Foto: Snøhetta

U prizemlju zgrade se nalaze restorani, iznad kojih je 5 spratova poslovnog prostora, a zatim još 10 spratova stambenog prostora. U stanovima je ventilacioni sistem tradicionalniji i stanari moraju da otvore prozore kako bi osvežili prostor. U kancelarijskom delu, upotreba prozora nije praktična zbog potrebe za stalnim nadzorom kvaliteta vazduha i temperature.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;