INFONET-468X60-BANNER

Napušteni atinski aerodrom postaje luksuzno odmaralište

03.07.2014. | Blic

Na samo nekoliko kilometara južno od Atine, nekada ponosni internacionalni aerodrom “Hellenikon” sada leži u ruševinama i čeka novu sudbinu. Šezdeset godina aerodrom je služio kao glavni centar grčke prestonice za komercijalne letove, ali od 2001, kada se otvorio atinski interancionalni aerodrom, potpuno je zaboravljen i zapušten.

Ipak, izgleda nije sve izgubljeno za nekada najveći aerodrom pošto su investitori odlučili da ožive ovo mesto u koje će biti uloženo milijarde dolara za obnovu i izgradnju kompleksa odmarališta.

Ovaj aerodrom počeo je sa radom kao vojna baza još 1938. godine. Tokom Drugog svetskog rata nacisti su ga okupirali. Grčka vlada odobrila je američkom vojnom vazduhoplovstvu da ga koristi od 1945. do 1993. godine, a kasnije je do 2001. služio kao glavni domaći aerodrom za komercijalne letove. Godine 2004. zamenio ga je novi međunardni aerodrom otvoren za Letenje olimpijske igre.

Piste su mu dugačke oko 3 kilometra. Hol je dizajnirao čuveni arhitekta Eero Sarinen koji je takođe dizajnirao i aerodrome u Sent Luisu u Vašingtonu u SAD. Čak je predstavljen i u akcionom filmu “Delta Force” iz 1986. godine sa Čakom Norisom u naslovnoj ulozi.

Tokom svoje višedecenijske službe, mnoge aviokompanije smatrale su ga svojim domom. Najveći zakupac ipak je bio bivši nacionalni prevpznik “Olympic Airways”. Ostaci ove avio-kompanije razbacani su sada svuda po aerodromu.

Poslednji avion koji je uzleteo sa njegove piste bio je “boing 737”, upravo iz ove komapnije. Godinama kasnije, dva “penzionisana” njihova aviona i dalje stoje na pisti u veoma lošem stanju. Dugo napušten, aerodrom će pretrpeti značajne promene u nekoliko narednih godina.

Fond za razvoj Grčke najavio je da će aerodrom i luka u blizini biti pretvoreni u odmarališta. Očekuje se da ovaj poduhvat grčkoj ekonomiji donese prihode od 5,5 milijardi dolara. Investitori uglavnom dolaze iz Kine i Abu Dabija, koji su u martu potpisali zakup na 99 godina.

Investitori su već dali 1,25 milijarde dolara, a obavezali su se da u narednih 15 godina ulože još 8 milijardi. Ulagači planiraju da svaki pedalj napuštenog prostora popune sa parkovima, centrima za zabavu, hotelima, konvertnim dvoranama i luksuznim stanovima...

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;