INFONET-468X60-BANNER

Revolucija u ozelenjavanju ravnih krovova

15.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Inovativno rešenje u oblasti zelenih krovova dolazi iz firme Živeti sa biljkama koja je, nakon višegodišnjeg istraživanja i uzimanja u obzir svih značajnih parametara, lansirala novi modularni tip zelenog krova, nazvan Bio Piksel.

Bio Pixel je plod višegodišnjeg istraživanja

Bio Pixel je plod višegodišnjeg istraživanja (Foto: Živeti sa biljkama)

Bio Piksel je plastična kutija sa integrisanim elementima drenaže, akumulacije i filtracije vode. Obod kutije omogućava formiranje biljnog pokrivača još u rasadniku uz mogućnost lakog prenošenja i brze montaže na krovu.

Cilj je da se podigne kvalitet izrade ekstenzivnih i poluintenzivnih zelenih krovova uz drastično bržu montažu na samom objektu. Veći deo proizvodnog procesa se seli u rasadnik gde se biljke razvijaju i kondicioniraju pa tako na objekat dolaze već formirani masivi za šta bi u suprotnom trebalo da prođe više meseci i to uz redovnu negu.

Imajući u vidu potrebu investitora za gotovim rešenjima koja odmah nakon montaže daju željeni efekat, modularni zeleni krov se nametnuo kao logično rešenje.

Prema rečima Radivoja Bulatovića, konstruktora ovog rešenja, sistem sadrži mnogo inovativnih elemenata što ga stavlja u novu generaciju zelenih krovova.

"Kroz dugogodišnje iskustvo izrade zelenih krovova uvideli smo prednosti i nedostatke postojećih sistema koji se nalaze na tržištu, unapređivali smo svaki segment, unosili novine i kao konačno rešenje dobili nešto što ni jedan sličan proizvod ne nudi", ističe Bulatović.

Integrisani su elementi drenaže, akumulacije i filtracije vode

Integrisani su elementi drenaže, akumulacije i filtracije vode (Foto: Živeti sa biljkama)

Kasetni zeleni krov

Kasetni sistem zelenog krova Bio Piksel bez sumnje će zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih klijenata kako zbog kvaliteta izrade, tako i zbog lakoće montaže i mogućnosti ugradnje već razvijenog biljnog pokrivača.

Posebna pažnja posvećena je bezbednosti ugrađenog sistema, naročito imajući u vidu jake vetrove koji poslednjih godina prevazilaze sve što smo poznavali ranije. Iz tog razloga Bio Piksel je konstruisan iz dva osnovna dela.

Prvi je kutija sa drenažnim i akumulacionim elementima, a drugi je privremena pregrada koja služi da se supstrat u proizvodnom procesu naspe iznad visine same kutije. Zahvaljujući ovome moguće je povećavati ili smanjivati debljinu supstrata i obezbediti veću raznovrsnost biljaka na krovu.

Bio Pixel sadrži akumulacione posude velikog kapaciteta sa dva nivoa oticanja vode

Akumulacione posude velikog kapaciteta imaju dva nivoa oticanja vode (Foto: Živeti sa biljkama)

Ipak, osnovna uloga ovih pregrada je da nakon njihovog uklanjanja supstrat u potpunosti prekrije obode kutija i zatvori sistem tako da vetar ne može da se podvuče između njih.

Nakon kraćeg vremena korenje biljaka će povezati sve u jednu celinu, a ovo rešenje je estetski prihvatljivije od već viđenih sličnih sistema kod kojih se obod vidi i nakon montaže.

Nadvišenjem supstrata u odnosu na obod kutije postiže se i to da ni jedan deo sistema, osim biljaka, ne bude u dodiru sa suncem jer bi UV zračenje moglo dovesti do ljuspanja i pucanja plastike.

Investitorima je potrebno gotovo rešenje koje se može odmah postaviti na krov

Investitorima je potrebno gotovo rešenje koje se može odmah postaviti na krov (Foto: Živeti sa biljkama)

Benefiti zelenih krovova

  • Predstavljaju izuzetnu termoizolaciju;
  • Odlična su zvučna izolacija;
  • Produžavaju vek hidroizolacije tako što je štite od UV zračenja, smrzavanja i smanjuju brzinu temperaturnih oscilacija;
  • Prihvataju deo atmosferskih voda i koriste ih za napajanje biljaka;
  • Isparavanjem vode troše toplotnu energiju čime hlade objekat;
  • Podižu estetsku vrednost objekta;
  • Utiču na poboljšanje mikroklime i biološke raznolikosti.

Supstrat se u proizvodnom procesu nasipa iznad visine same kutije (Foto: Živeti sa biljkama)

Prednosti Bio Piksela

  • Proizvod nastaje u rasadniku gde se biljke razvijaju u kontrolisanim uslovima i donose na mesto ugradnje u razvijenom stanju;
  • Brzo se montira, što smanjuje vreme boravka na gradilištu;
  • Sadrži akumulacione posude velikog kapaciteta sa dva nivoa oticanja vode što je bitno za razvoj biljaka, ali i za usporavanje oticanja vode nakon jakih pljuskova;
  • Omogućava nesmetano oticanje viška vode po podlozi;
  • Omogućava cirkulaciju vazduha kroz sistem, a naročito kroz supstrat, čime doprinosi razvoju biljaka i hlađenju objekta;
  • Filtrira vodu pre ispuštanja u kanalizaciju;
  • Sistem je nakon montaže zatvoren i kompaktan.

Ono što ovaj proizvod čini boljim rešenjem od klasičnih sistema zelenih krovova jeste činjenica da se prilikom izrade klasičnih zelenih krovova mora provesti više vremena na krovu uz angažovanje većeg broja ljudi, čime se povećava bezbednosni rizik i podižu troškovi izrade.

Na objekat dolaze već formirani masivi

Na objekat dolaze već formirani masivi (Foto: Živeti sa biljkama)

Dok kod klasičnih sistema vremenski uslovi poput kiše, pa čak i slabog vetra, predstavljaju prepreku za rad, kod kasetnog zelenog krova vetar do određene mere nema nikakav uticaj jer svaka kutija ima svoju težinu i ne može odleteti tokom montaže poput drenažno-akumulacione folije.

Za ravnanje supstrata kod klasičnog sistema potrebno je da supstrat bude suv, a kod Bio Piksela je supstrat već upakovan i biljke su razvijene, pa bilo kakva kiša prethodnog dana ne može značajno da utiče na brzinu montaže. Najznačajnija prednost je to što se biljke ne sade na krovu nego u rasadniku i donose se kad su se već primile i razvile.

Očekivanja su da će ovaj proizvod doprineti popularizaciji ekstenzivnih i poluintenzivnih zelenih krovova, kao i da će zahvaljujući brzoj montaži i momentalnom efektu ozelenjenosti privući pažnju čak i onih skeptičnih investitora.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;