INFONET-468X60-BANNER

Kronošpan počeo probnu proizvodnju

10.08.2009. | Beta

Lapovo -- Austrijska kompanija Kronošpan je započela u Lapovu probnu proizvodnju ploča od drveta u okviru investicije čija će vrednost dostići 300 miliona dolara.

Predsednik Opštine Lapovo Dragan Zlatković je kazao da je završena izgradnja prve proizvodne hale, kao dela prva faze investicije Kronošpana u industrijskoj zoni u Lapovu, i da će se u tom pogonu proizvoditi ploče od iverice, laminati i drvene OSB ploče za građevinarstvo.

Zlatković je kazao da se zvaničan početak proizvodnje očekuje krajem avgusta i podsetio da je Kronošpan na osnovu dogovora od pre dve godine kupio 55 hektara zemljšta za pogone u Lapovu.

Na poslovima izgradnje i pripreme proizvodnje u Kronošpanu je trenutno angažovano od 130 do 150 radnika. "Dogovoreno je da u prvoj fazi, u Kronošpanovoj proizvodnji bude zaposleno 300 radnika, a u drugoj fazi , kada se završi kompletna investicija, ukupno 700 proizvodnih radnika", rekao je predsednik Opštine Lapovo i dodao da će u okviru celog sistema koji prati proizvodnju i poslovanje Kronošpana biti angažovano oko sedam hiljada radnika.

Zlatković je rekao da će realizacija druge, završne faze investicije početi 2010. godine, prema dinamici koju će odrediti Kronošpan prema svojim poslovnim planovima i ekonomskoj situaciji u svetu. "Izgradnjom punih kapaciteta na površini od 55 hektara, fabrika u Lapovu će biti jedna od najvećih u sistemu Kronošpana u svetu", rekao je on.

Kronošpan ima fabrike u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, a fabrika u Lapovu će biti jedina za područje Srbije i Bosne i Hercegovine, naveo je Zlatković.

Opština Lapovo će Kronošpanovu investiciju podržati izgradnjom nove saobraćajnice, neposredno uz fabriku, dok će se sredstvima Nacinalnog investicionog plana graditi put Lapovo - Velika Plana u dužini od 1,75 kilometara.

"Kronošpan je ar zemljišta platio 300 evra, a oslobođen je u narednih deset godina plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljište i drugih lokalnih prihoda koji su sastavni deo budžeta" rekao je Zlatković.

Zlatković je ocenio da je dolazak Kronošpana u Lapovo privukao i druge velike investitore među kojima su Hedel Majer, Vaker Nojson, Logistički centar iz Londona, industrija iz Turske, DV oil, a budući ulagači su i domaće firme Forma ideale, Vulović transport i MAZ.

"Posle realizacije tih investicija Lapovo će imati veći broj zaposlenih nego stanovnika", rekao je Zlatković i ocenio da će se time značajno popraviti socijalna karta u celom regionu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;