INFONET-468X60-BANNER

Top pet reciklažnih materijala prilikom rušenja objekata

15.04.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Prošle godine je stotine hiljada tona materijala spašeno sa objekata prilikom njihovog rušenja širom sveta. Ekološke prednosti takvih reciklažnih operacija su očigledne! Svaka tona materijala koja se može reciklirati znači jednu tonu materijala manje koji se baca na deponiju.

S obzirom na količine otpada prilikom izgradnje i rušenja objekata širom sveta (samo u Sjedinjenim Američkim Državama godišnja količina je 136 miliona tona), bilo koji napor uložen u smanjenje deponija je za svaku pohvalu. Međutim, razlog broj jedan zašto je recikliranje materijala prilikom rušenja sada standard je zato što povraćaj materijala može značajno smanjiti troškove rušenja.

Vlasnici objekata, dakle, imaju prirodnu motivaciju da recikliraju što je više moguće. Od utičnica preko kućnih aparata do industrijskih mašina, svaka stara zgrada sadrži pravu reciklirajuću vrednost za one koji žele da se sa time pozabave. Današanje vodeće firme za rušenje su specijalizovane i za procedure izvlačenja materijala kako bi povećali povratak sredstava za svog klijenta.

Na stambenom nivou, ručno rušenje daje najviše reciklažnog materijala, iako ono zahteva dosta rada i vremena. Prilikom rušenja industrijskih objekata, izvođači teže da povrate reciklažnu vrednost tokom nekoliko koraka, počevši sa skupljanjem utičnica, rasvete i slične lakodostupne opreme, a završavajući sa preradom sirovina kao što je beton.

Pošto su građevinski materijali napravljeni od recikliranih elemenata često jeftiniji od tipičnih građevinskih materijala, postoji stabilna potražnja za recikliranim građevinskim elementima. To je dobitna situacija za sve: investitori uživaju u nižim troškovima izgradnje, izvođači radova cene manje skupe materijale, a ekološki aktivisti vole što se manje otpada šalje na deponije.

I zbog toga je razumljivo zašto je reciklaža materijala prilikom rušenja objekata tražena usluga ovih dana, a pet top materijala na listi ispod nude najveće preprodajne vrednosti.

1. Bitumenska šindra

Krovni pokrivni materijal mora da bude otporan da preživi vrele i ledeno hladne temperature koje krov proživljava. Kada se završi životni vek na krovu, bitumenska šindra može biti reciklirana za infrastrukturne projekte, kao što je krpljenje rupa. Štaviše, pošto bitumenska šindra sadrži sirovu naftu, ona se može koristiti i kao gorivo za cementne peći i druge industrijske peći.

2. Drvo

Poreklo, lepota i otpornost - ovo su osobine koje čine reciklirane drvene proizvode tako privlačnim današnjim arhitektama, dizajnerima i kupcima. Mnogi stariji objekti sadrže ostarele proizvode od drveta koji mogu biti reciklirani u zapanjujuće nove proizvode, kao što su paneli, podovi i ploče. Reciklirano drvo se takođe može koristiti kao konstruktivna drvna građa u projektima novogradnje.

3. Čelik

Čelik je jedan od najčešće recikliranih materijala na planeti, iz prostog razloga što ne gubi svoju strukturalnu snagu nakon reciklaže. Već više od 150 godina se reciklirani čelik koristi u novim zgradama, mostovima, automoblima i drugim primenama.

Reciklirani čelik je jeftiniji za prizvodnju od novog čelika. Pride, reciklaža čelika izaziva mnogo manje emisija ugljenika nego vađenje novog čelika. Godine 2008, industrija reciklaže otpadnog metala je vredela 86 milijardi dolara u Sjedinjenim Američkim Državama i obezbeđivala je oko 85.000 poslova samo u Americi.

4. Gips-kartonska ploča

Usendvičite gips između dva lista papira i dobićete gisp-kartonsku ploču. Njena visoko reciklirajuća vrednost je zbog različitih potencijala reciklaže koju poseduje: gipsani otpaci se mogu koristiti za krpljenje zidova ili za pravljenje nove gips-kartonske ploče. Gips u gips-kartonskim pločama vole da koriste baštovani, koji ga koriste za hranjenje biljaka. I na kraju, papir u gips-kartonskim pločama se takođe može reciklirati.

Reciklaža gips-kartonskih ploča je ekološka opcija, ne samo zato što ona smanjuje količinu otpada na deponijama, već zato što gips na deponijama može da otpusti sulfate u obližnje vodotokove.

5. Staklo i prozori

Kao i čelik, staklo može biti više puta reciklirano bez ikakvog gubitka njegovog kvaliteta. Ekološki svesni potrošači i kompanije su privučeni staklom jer je ono suštinski zeleno - za svaku tonu stakla koja se reciklira umesto proizvodi, tona prirodnih resursa se čuva! Prozori spašeni sa lokacija rušenja mogu biti reciklirani za veliki broj primena, u zavisnosti od njihovog tipa.

Zaključak

U zemljama Evropske unije i Severne Amerike oko 40 odsto priliva na deponijama se sastoji od otpada sa gradilišta (bilo da je u pitanju gradnja ili rušenje). Spašavanjem i reciklažom što je više moguće materijala i sirovina sa objekata najavljenih za rušenje, izvođači ovih radova i investitori zaista mogu napraviti veliku stvar za ovu planetu. A, pošto reciklaža smanjuje troškove rušenja, investitori su prirodno skloni da traže izvođače koji imaju iskustva u ovome. Dobitna situacija za sve aktere i planetu Zemlju.

Tri osnovna koraka povraćaja sirovina - 1: utvrđivanje vrednosti, 2: premeštanje onoga što se može ponovo koristiti na lokaciji i, 3: prodaja materijala koji se ne može koristiti – donose kapital zainteresovanim stranama. Gledajući u budućnost, tehnike spašavanja i reciklaže sirovina prilikom rušenja mogu samo da se poboljšaju, tako da možemo očekivati da više današnjih objekata budu reinkarnirani u zdanja sutrašnjice.

 

 

Komentari: 2

Tehno Konstrukt 10.11.2021 07.42.21

U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade rusenja pretezno proberu stare cigle, drvo i celik za neku dalju obradu i prodaju, ostalo uglavnom ide na deponiju. Kod nas jos uvek nema sistema niti svesti o vaznosti reciklaze.

g 07.02.2016 22.36.58

Glupost, ne postoji firma u srbiji koja skuplja staklo

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;