INFONET-468X60-BANNER

Niš: Do 2019. u svakom stanu kalorimetar

01.07.2014. | Politika

Gradsko rukovodstvo Niša donelo je juče odluku da se u narednih pet godina na mnogo efikasniji način reguliše naplata utrošene toplotne energije. Najviše da bi se smanjilo nezadovoljstvo građana Niša koji koriste usluge „Gradske toplane“, zbog nedovoljno zagrejanih stanova u zimskom periodu, zajedno sa ovim javnim i komunalnim Gradskim preduzećem u stambenim objektima u narednih pet godina biće instalirani kalorimetri za merenje potrošnje.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Uz redovno investiciono održavanje postrojenja i toplovoda i urednu isporuku grejanja vlasnicima stanova i kuća, „Gradska toplana“ biće u obavezi da u svakom stanu postavi merače protoka toplotne energije. Ovu akciju započeli smo u gradu pre dve i po godine, ali je veoma mali broj kalorimetara postavljen. Ispostavilo se da tamo gde merači postoje i na osnovu čega građani tačnu znaju koliko su toplotne energije utrošili, sada takoreći nema, ili je najmanje nezadovoljstva. Primedbe na temperaturu u stanovima su i dalje i tokom prethodne grejne sezone, od sredine oktobra prošle do aprila ove godine imali najviše građani gde kalorimetri još uvek nisu ugrađeni. Zato je i doneta jedna ovakva odluka – rečeno je juče na sednici Gradskog veća u Nišu.

Kako je pojasnio niški gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, cena toplotne energije u Nišu se neće menjati, iako će uvođenjem merenja potrošnje u svakom stanu morati da se menja tarifni sistem. Na taj način, bar što se tiče cene za utrošenu toplotnu energiju preko „Gradske toplane“ neće biti posebnih i dodatnih troškova za građane Niša.

Ipak, kako se stalno govori o „individualnim meračima” potrošnje energije, još uvek se ne zna na čiji račun će biti ugradnja kalorimetara – da li će vlasnici stanova plaćati uređaj i ugradnju, ili će instalacija mernih instrumenata ići na račun „Gradske toplane“. Nezvanično se govori da će ugradnja merača biti na teret građana i da će se otplata instaliranja kalorimetara Nišlijama omogućiti na više rata, tj. na kredit. Prema drugoj varijanti, ugradnja mernih instrumenata zbog preciznijeg obračuna potrošene toplotne energije išla bi najviše na račun grada i „Gradske toplane“, a građani Niša bi otplaćivali samo četvrtinu cene i to uz mesečne račune za grejanje, ne odjednom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;