INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekološko i ekonomično grejanje: Zašto izabrati toplotne pumpe vazduh-voda

07.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U eri kada se sve više pažnje posvećuje održivim tehnologijama, toplotne pumpe vazduh-voda izdvajaju se kao inovativno rešenje za grejanje domova. Ove pumpe koriste obnovljive izvore energije, pružajući udobnost tokom cele godine uz značajno smanjenje emisije štetnih gasova i računa za struju.

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe (Foto: KLima M)

Toplotne pumpe vazduh-voda koriste toplotu spoljašnjeg vazduha za zagrevanje ili hlađenje prostora. One su freonski sistemi koji toplotnu energiju iz vazduha prenose na vodu u instalacijama, efikasno radeći čak i pri niskim spoljnim temperaturama do -28°C.

Efikasnost i ušteda

Ove pumpe smanjuju emisiju štetnih gasova i do 70%, koristeći većinu energije iz okoline, dok električna energija pokreće samo kompresor i freon. Efikasnost se povećava pravilnim planiranjem instalacije, a pumpe su posebno efikasne u kombinaciji sa podnim grejanjem, mada se mogu povezati i sa radijatorima ili fan coilima.

Kompanija Klima M nudi toplotne pumpe renomiranih proizvođača kao što su Mitsubishi Electric i Carrier. Ekonomičan i ekološki sistem Mitsubishi Electric Ecodan ima naprednu inverter tehnologiju i preciznu kontrolu temperature. Ušteda energije, visok komfor i jednostavna ugradnja pozicionirale su Ecodan sistem kao lidera na tržištu toplotnih pumpi. Zubadan serija, deo Ecodan sistema, ima "Flash Injection" tehnologiju koja pruža efikasno grejanje čak i u ekstremno hladnim uslovima.

Redovno održavanje spoljne jedinice i unutrašnjeg izmenjivača toplote osigurava efikasnost sistema. Važno je i pravilno pozicioniranje spoljne jedinice kako bi se osigurala adekvatna cirkulacija vazduha.

Prednosti toplotnih pumpi vazduh-voda

Toplotne pumpe vazduh-voda nude brojne prednosti, uključujući do 70% uštede na računima za grejanje. One su ekološki izbor, visoko efikasne i pouzdane, jednostavne za rukovanje i ne zahtevaju često održavanje. Sistem je kompaktan, ne zahteva mnogo prostora, pogodan je za grejanje i hlađenje, idealan za novogradnju i naknadnu ugradnju. Upravljanje je moguće preko aplikacije, putem telefona i računara.

Instalacija sistema

Pre ugradnje toplotne pumpe, preporučuje se da objekat bude dobro izolovan. Sistem se može povezati sa postojećim sistemom grejanja, a povezivanje sa rezervoarom tople vode je sledeći korak u instalaciji.

Međunarodna agencija za energetiku ističe važnost prelaska na ovakve sisteme kako bi se postigao cilj nulte emisije gasova do 2050. godine. Toplotne pumpe vazduh-voda su odličan izbor za energetski efikasne sisteme grejanja, pružajući udobnost i pouzdanost uz niske operativne troškove.

U kompaniji Klima M moguća je konsultacija sa stručnim timom oko odabira toplotne pumpe koja će doneti pozitivne promene u domu korisnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;