INFONET-468X60-BANNER

Korupcija ruši građevinarstvo

07.04.2014. | Dnevnik

Da bi se skratilo vreme čekanja na građevinsku dozvolu, smanjilo podnošenje ogromne količine dokumentacije i onemogućila korupcija, predlaže se uvođenje elektronskog sistema za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu.

To bi potpuno ukinulo predaju dokumentacije na papiru, a rešavanje predmeta moglo bi da se prati putem interneta i u svakom trenutku bi se videlo kod koga se zahtev nalazi i da li neki službenik koči njegovo rešavanje.

Prosečno čekanje na građevinsku dozvolu traje nešto manje od 17 meseci, pokazalo je istraživanje NALED-a i USAID-ovog „Projekta za bolje uslove poslovanja“, koje je među kompanijama sproveo CESID. Zbog toga bi jedan od prvih zadataka nove vlade po usvajanju zakona o uređenju prostora i izgradnji morao da bude uvođenje elektronskog sistema za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu.

Među problemima koji se ističu kao kočnica bržeg dobijanja građevinske dozvole jeste korupcija među zaposlenima u nadležnim institucijama, ali i nestručnost službenika. Zbog toga čak dve petine anketiranih (39 odsto) otvoreno priznaje da su koristili rođačke i prijateljske veze da bi došli do dozvole, 15 odsto nije želelo da kaže, a 46 odsto tvrdi da nisu tražili privatne veze.

Četiri od pet kompanija (79 odsto) ističe kako nisu nudili mito, niti im je tražen, da bi lakše došli do dozvole. Međutim, kod svakog petog zahteva postoji problem. Osam odsto ispitanika tvrdi da su bili ucenjeni, ali da nisu platili, dok je sedam odsto onih koji su pristali i platili. Još šest odsto ističe da su svesno ponudili mito, koje je i prihvaćeno.

Dobar poznavalac prilika u oblasti građevinarstva Goran Rodić ocenjuje za „Dnevnik“ da je tako loše stanje u ovoj oblasti rezultat korupcije koja se javila u našem društvu i nesposobnosti administrativnog kadra da brzo rešava probleme. On očekuje da će se unapređenjem postupka za izdavanje građevinskih dozvola, nezavisno od toga da li na mesec ili dva, smanjiti korupcija, povećati investicije i pokrenuti izgradnja.

Ekonomski analitičar Milan Kovačević izjavio je za „Dnevnik“ da u oblasti izdavanja građevinskih dozvola ima mnogo prostora za korupciju – koja nije pojedinačna, gde je neko nekoga podmitio, nego, nažalost, sistemska, jer ko god da šta uradi nelogično i da neko prstom upre u njega, odbraniće se i naći za to podlogu u zakonu. Zato treba pretpostaviti da postoje oni koji razmišljaju kako bi to nešto trebalo staviti u zakon da bi lakše realizovali korupciju. To se ne sme dozvoliti s novim zakonom o planiranju i izgradnji, čije donošenje se najavljuje u junu.

Sve je stvar zakona

Milan Kovačević kaže da je odmah po donošenju važećeg zakona o planiranju i izgradnji bilo mnogo primedbi na njega, jer je tematski spojio nespojive oblasti, kao što su planiranje prostora, svojina na građevinskom zemljištu, dobijanje građevinske dozvole... Kako je zakon ostao nedorečen, doneto je nekoliko uredbi koje su menjane, tako da je teško razumeti šta je čime regulisano. Sagovornik smatra da bi svaka tako krupna i značajna oblast morala da ima svoj zakon, a izdavanje građevinske dozvole bi trebalo da bude predmet posebnog propisa.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;